İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Angola’nın Çin Ziyareti ve Türkiye Angola’yı Neden Önemsemeli?

Şöyle düşünebilirsiniz:

  • Angola Çin görüşmesi Türkiye açısından neden önemli?

Buna bazı açıklamalardan sonra yanıt vermenin daha anlamlı olacağını düşünüyorum.

Şimdi onlara odaklanalım!

■ 11 Mart 2024 Pazartesi günü Ruanda Devlet Başkanı birkaç saatliğine Angola’ya gelerek Ruanda’nın DRC ile özellikle M23 silahlı örgütü sorunlarını görüştü.

■ Angola Devlet Başkanı 12 Mart 2024 Salı günü ise 14-17 Mart 2024 tarihleri arasında resmi ziyaret için Çin’e hareket etmiştir.

Bu ziyaretin içeriği ile ilgili resmî açıklama yok. Ancak görüşülecek konuları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • 2024 yılının sonbaharında gerçekleşecek Çin-Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC) üzerine görüş alışverişi gerçekleştirilecek.
  • DRC ile Ruanda arasında sorun olan M23 Silahlı Örgüt anlaşmazlıkları görüşülecek. Nitekim M23 ismini 23 Mart hareketinden almakta ve yıl dönümü yaklaşmaktadır.
  • Rusya’nın DRC’ye silah yardımı yapacağı bir anlaşmanın bulunması üzerine ortaya çıkacak etkiler.
  • Angola’nın Lobito limanına uzanan demiryolunun ticari yönden ABD ile bağlantılı olması nedeniyle Çin yetkilileri bu konuyu görüşmek isteyecek. Çünkü Angola’daki bu demiryolu, Çinlilerin desteklediği tarihi Tazara demiryoluna en büyük rakip.
  • Çin, Angola’daki altyapı yatırımlarına büyük önem veriyor. Angola’da gerçekleştirilecek yeni altyapı yatırımlarına talip olduklarını açıkça belirtecekler.
  • Çin ayrıca enerji ve madencilikle de ilgilendiğini beyan edecektir. Ancak bu konuda Çin sermayesinin pek ektili olamayacağını söyleyebiliriz.

Peki ya Türkiye neden Angola’ya önem vermeli?

Her şeyden önce ülkemizde Angola ile ilgili veriler genel olarak istatistiklere ve ansiklopedik bilgilere dayanmakta ve bu bilgilerle ancak genel kültür bilgisinin geliştirileceğini söyleyebiliriz.

Ama şu ayrıntıları görmemizde yarar var:

  • Angola Devlet Başkanı João Lourenço Eylül 2017’de iktidara geldikten sonra herkesi şaşırtacak güven verici politikalar izlemeye başlamış ve beklenenin üzerinde denge siyaseti izlemektedir.
  • Her ne kadar Angola dünyada iş yapma kolaylığı açısından 177.nci sırada olsa da bu bizi yanıltmamalı. Çünkü bu veriler teorinin bize yansımalarından ibaret.
  • Unutmayalım ki; iş yapma kolaylığı açısından ilk 15 sırada yer alan ülkelerde inşaat işlerinde etkinliğimiz ya yok ya da çok az.
  • İş yapma kolaylığı açısından Angola’dan daha geride veya yakın sırlamada yer alan Irak, Afganistan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerde inşaat faaliyetlerimiz ülke olarak devam etmekte ve bu ülkelerde birçok başarılı projelere imza atılmıştır.
  • Angola Kasım 2022’de Avrupa Birliği ile Sürdürülebilir Yatırım Kolaylaştırma Anlaşması (SIFA) imzaladı. Nitekim ülkemizde bu konuyu inceleyen araştırma kuruluşu veya kamu faaliyetinin hiç bulunmadığı görülecektir.
  • Özellikle AB’nin Yatırım Kolaylaştırma Faaliyetleri genel olarak incelenmeli ve bu konu daha çok orta ölçekli yatırımcılara yönelik yürütülmektedir.

Angola Devlet Başkanı João Lourenço ülke yönetimini devraldıktan bir süre sonra 2018 yılı başında gerçekleştirdiği bir görüşmenin içerisinden çok önemli notlar çıkartılabilir.

  • Ülkenin kalkınması için “küçük çaplı dahi olsa” sulama kanalları, ileri teknolojili tarım ve hayvancılık, altyapı ve enerji işlerine yatırım çağrısında bulunmuştur.
  • Bu yatırım çağrısına madenciliği özellikle eklememiştir. Çünkü madenciliğin bir sömürge aracı olduğunu çok iyi biliyor. Nitekim ülkemizde Erzincan İliç’te çok yakın geçmişte yaşanan üzücü maden faciası sonrası ortaya saçılan acı gerçekleri hatırlamamızda fayda var.

“Küçük çaplı dahi olsa”:

  • Bu çağrıya ise, sadece birkaç Avrupa Birliği ülkesi uymuştur.
  • Polonya’nın eski diplomatlarının kurduğu bir inşaat firmasının profesyonel faaliyetleri bu alanda oldukça iyi bir örnek oluşturmaktadır.

Türkiye’nin Avantajı:

Türkiye genel eğilim olarak Afrika’da sömürgecilik politikası yürütmeyen bir ülke olarak algılanmakta.

Bunun yanı sıra, siyasi ve politik girişimlerle halkının yarısından fazlası yoksulluk sınırının altında olan Angola’da gerçekleştirilecek altyapı yatırımları iki ülke arasındaki ilişkileri beklenenden daha güçlü hale getirme potansiyeli vardır.

Görebilmek için özel dikkat gerektiren en önemli noktalardan biri ise, Angola Kamu Kurumları Yetkililerinin eğilim olarak ileri görüşlü yöneticilerden oluştuğu bilinmelidir.

Bütün bu bağlamda 0-54 yaş grubunun yaklaşık %95’ini oluşturduğu 31 milyonluk Angola, Türkiye için en önemli pazarlardan biri olabilecek konumdadır.  

Türkiye’nin siyasi ve ekonomik girişimleri Angola’da altyapı projeleri geliştirmede sonuç verecektir. Çünkü Kenya’da başlamış ve kıtaya yayılacak bir Çin hoşnutsuzluğu bulunmaktadır.


Vedat ÖZKAN İnşa Etme Kültürü – İnşaat Kuruluşlarında ve Şantiyelerde İnsan Davranışları Kitabının Yazarı

Yazar Vedat ÖZKAN‘ın Önceki Yazıları

Toplumsal Ayaklanmalarda Şantiye İşçisinin Oynayacağı Rol ve Etki Okumak İçin
Şantiyelerde İş Bulmak!… Okumak İçin
Şantiyelerde Etik & Ahlâk Okumak İçin
Şantiyelerde Din, Irk ve Cinsellik Okumak İçin
Şantiye Patolojisi Okumak İçin
Şantiyecinin El Kitabı Okumak İçin
Türkiye’nin Yurtdışı İnşaat Politikaları Okumak İçin
İdeal Şantiye Yönetimi Okumak İçin
Gerçek Yaşamdan Alıntı: İki Mühendisin Hikâyesi Okumak İçin
Şantiye İşçisi Okumak İçin
Şantiye Odaklı İnsan Kaynakları ve Liyakati Savunmanın Gereksizliği Üzerine Düşünceler Okumak İçin
İnsan Davranışlarının Şantiyelerde Keşfi Okumak İçin
İnşaatın İşverenini Bir de Böyle Değerlendirelim! Okumak İçin

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.