İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Özbekistan 2024 Yılında 8 Milyon Ton Kömür Üretmeyi Planlıyor

9 Temmuz’da Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev jeoloji alanındaki yatırım projelerinin uygulanmasına ilişkin bir raporu inceledi.

Sorumlu kişiler belirlenen görevlerin yerine getirilmesine ilişkin bilgi verdi. Son 6 ay içerisinde yaklaşık 3 milyon ton kömür üretildi. Shargunkumir anonim şirketinde yeraltı mekanize kompleksleri başarıyla devreye alındı ve günlük kömür üretimi 3.5 bin tona ulaştı.

Yılın ikinci yarısında, 1.8 milyon tonu termik santrallere, 1 milyon tondan fazlası halka, 540 bin tonu sosyal kurumlara gönderilmek üzere 5 milyon tondan fazla ilave kömür üretilmesi ve 1.8 milyon ton yerli kömürün borsada işlem görmesi planlanmaktadır.

Genel olarak, kömür üretiminin bu yıl bir önceki yıla kıyasla 1.4 milyon ton artması ve bunun da ithalatı önemli ölçüde azaltması bekleniyor.

Sektör ayrıca, Çinli Henan şirketinin yılda 8 milyon tona kadar kömür çıkarmak ve 5 milyon tonu işlemek için 400 milyon dolar yatırım yapmayı planladığı Nishbash yatağının geliştirilmesi de dahil olmak üzere yatırım projelerini aktif olarak takip ediyor.

Buna ek olarak, ülkenin önemli kaolin rezervleri girişimcileri bu yatakları geliştirmek için cezbetmektedir ve şu anda bu hammaddeden 396.000 ton üretim yapılmaktadır.

 2024-2025 Jeoloji Programı kapsamında 7 yatağın 2.7 milyon tona kadar maden çıkarılması için hazır hale getirilmesi beklenmektedir.

Ayrıca Türk şirketi Bab Enerji ve Petrol Ürünleri A.Ş. ile birlikte Taşkent bölgesindeki Apartak-3 yatağı temelinde 40 yeni istihdam yaratacak ve yılda 70 bin ton zenginleştirilmiş kaolin üretecek zenginleştirilmiş kaolin üretiminin organize edilmesi planlanmaktadır.

“Özbek Teknolojik Metaller Entegre Fabrikası” adlı uzmanlaşmış bir anonim şirketin kurulmasına yol açan toplantıda, sanayi için kritik minerallerin önemine dikkat çekildi. Bilimsel ve teknolojik araştırma ve jeolojik keşif için 40 milyon dolar değerinde otuz dört proje geliştirildi.

Yabancı ortaklarla işbirliğini geliştirmek ve önde gelen yabancı şirketleri ve uzmanları bu alana çekmek için aktif önlemler alınmaktadır.

Kısa bir süre önce KIGAM Enstitüsü ile nadir minerallerin aranması, teknolojik araştırma ve dijitalleştirme için 10 milyon dolarlık bir hibe proje anlaşması imzalandı.

Çin Halk Cumhuriyeti ile 800 milyon dolar değerindeki ortak projelerin mevcut gidişatı hakkında da bilgi verildi.

Cumhurbaşkanı, jeolojik arama ve elde edilen hammaddelere dayalı katma değerli ürünlerin üretiminin genişletilmesi talimatını verdi. (Uzdaily.uz)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.