Funsef / Şule – Fatih ERKINAY
Arventek / Merve – Sedat MANÇA
İnşaat Tedarik Dergimizin Mayıs-Haziran sayısında başladığımız CONSEI.TECH yazı dizimizin dördüncüsünde İnşaat Sektörü’nün Sanal ve Otonom Kuluçka Merkezi CONSEI.TECH’i ve üyesi CONTECH STARTUP’ları tanımaya devam ediyoruz. Daha önceki 3 sayımızda Kurucu Mentor Demet Demirer’le CONSEI.TECH’in kuruluş amacı ve faaliyetleri üzerine sohbet etmiş, WOOW.APP’ı, inSuppliers’ı, BIMCRONE’u ve BIMMade’i tanımıştık.
Bugün Sanal Gerçeklik (VR) ve Drone ile Yapay Zeka (AI) Teknolojileri üzerine ürün geliştiren FUNSEF ve ARVENTEK’i tanıyacağız. FUNSEF Kurucuları Şule-Fatih Muhammed Erkınay ve ARVENTEK kurucuları Merve-Sedat Mança konuğumuz olacak; FUNSEF ve ARVENTEK’in bir ortak özelliği var: inşaat sektöründeki problemleri yaşayan sektör profesyonellerinin yazılım profesyoneli eşleri ile sektöre teknolojiye dayalı çözüm geliştirmesi ile kurulmuşlar.
Öncelikle Funsef’i tanımak üzere Şule – Fatih ERKINAY ile röportajımıza başlıyoruz:
Sizi tanıyabilir miyiz?
Şule: Hikayem 6 yaşında kendi çevremi, daha çok iç mekanları çizmek ile başladı. Çizime yatkın bir aileden geliyorum, annem ressam ve babam ise lise yıllarında fotoğrafçılık ve karakalem gibi farklı sanat alanları ile uğraşmaktaymış. Bu temeller ile mesleğimi seçmem zor olmadı. İç Mimarlık bölümü Kocaeli Üniversitesinden 2011 yılında mezun oldum.
Tasarımlarımı birçok yurtiçi ve yurtdışı projelerinde, taslaktan teslime kadarki tüm aşamalarıyla detaylı gerçekleştirme fırsatı buldum. 3d modelleme her zaman favorim oldu. Hatta tümünü modellediğim yapıların birebir uygulanmış vaziyetleri içinde gezerken, kendimi bir oyun içinde hissettiğim zamanlar yaşadım. Tasarım modelleme çalışmalarım arasında Titanic, Rixos, Trendy gibi otellerin yanı sıra, Nida Kule ofis çalışmaları, çeşitli konutlar ve restaurantlar da bulunmaktadır.
Fatih: Küçüklükten beri bilgisayarları çok seven, zaman zaman bozan, bozduğunu tamir eden, mahallede oynamaktan yorulunca arkadaşlarla eve bilgisayar oynamaya geçen bir çocuktum. Hala oyun oynamayı seven, teknolojik gelişmeleri heyecanla takip eden, herkesten ve her şeyden bir şeyler öğrenmeye çalışan birisiyim.
IT kariyerime ise eğitimini aldıktan sonra, tanışmak için gittiğim bir firmada ilginç bir hikaye ile giriş yaptım. Görüştüğüm kişinin ortağı, Goodyear’ın özel program bilen bir kişiyi aradığından bahsetmesi ve benim de o programı bilmem ile birkaç gün içerisinde Goodyear firmasında işe IT Fatih olarak başladım. Hayatım boyunca teknoloji ile iç içe olmam nedeni ile teknolojiye ruh katmayı her alanda düşünüyorum.
Funsef Design & Tech nasıl oluştu?
Fatih: 2014’de bir firmanın VR’ı oyun alanında tanıtma toplantısına, rahmetli Tahsin Isın ile katılmam bizim için başlangıç noktası oldu. O gün aklıma iç mimariyi VR ile birleştirme fikri geldi. Bu fikri Şule ile paylaştığımda ikimiz de çok heyecanlanmıştık. Ancak iş tempolarımızdan dolayı 2018 ocak ayında hayata geçirme kararı aldık.
İsminizin hikayesi nereden geliyor?
Şule: Şirketimizin ismindeki FUN, hedeflerimizden birisi olan eğlenceyi daha çok hayata katma amacı taşımaktadır. SEF ise Şule Erkınay Fatih’in baş harflerinden geliyor.
Funsef neler yapar?
Şule: Daha önceki tecrübelerimizden de gelen projelendirme ve uygulamanın yanı sıra, geleceğe ışık tutan iç mimari ve mimari VR sunum hizmeti, danışmanlık (IT, e-ticaret vb.) hizmetleri vermekteyiz.
Mimari ve İç Mimari projeleri, henüz uygulanmadan 3 boyutlu olarak sanal gerçeklik üzerinden deneyimlemenize imkan veriyoruz. Bir sunum yeniliği olan bu deneyimleme, 3d model içeriği ile sağlanarak ürün, malzeme ve uygulama gibi süreç uzatan değişikliklerin alternatiflerini kullanıcıya anında görüntüleme ve karşılaştırma fırsatını sunuyor.
Peki kimler yararlanabiliyor? Hizmet adımları nasıl ilerliyor?
Şule: İnşaat, emlak ve yat sektörleri, mobilya ve dekoratif ürün firmaları gibi tamamlayıcı bir çok alana hizmet verebilmekteyiz.
İç mimari adımlarımız; yenileme kararı ile birlikte hayaliniz üzerine sohbet etmek, proje alanının incelenmesi, ortak bir konsept belirleme, hayalinizin tasarımlarımız ile birleşmesi ve projenin teknoloji ile buluşarak sunulması şeklinde ilerliyor. İstenirse sunum alternatiflerimiz, 3D görselleştirme veya VR-XR sanal gezinti şeklinde olabiliyor.
VR sunum hizmetleri neyi değiştiriyor?
Şule: Bu sunum tekniğinin en önemli hizmeti sınırın olmamasıdır. Kolay taşınabilir olan sanal gerçeklik gözlüğü ile gerçekleştirilmek istenilen proje, aklınıza gelebilecek her mekânda alternatifleri ile denenebilir ve sunulabilir. Uygulama maliyeti olmadan projenin nasıl daha verimli olacağına karar vermenizi sağlar. Tasarladığımız yüksek metrajlı örnek mekanlar, sınırlı mekanlarda (fuar alanları, satış alanları gibi…) interaktif bir şekilde müşterilerinize firma ürün yelpazesini tanıtma ve deneyimletme imkânı sağlar. Örneğin VR Sunumu dijital showroom olarak değerlendirilirse, herhangi bir satış temsilcisi gezdiği her yere showroomları taşıyabilmektedir. Emlak sektörü ise, iç mekânı tasarlanmış bir alanı dünyanın herhangi bir yerinden sınırsız bir şekilde örnek daire maliyetine katlanmadan sunabilirler.
Bir çok sektörde, özellikle küçük parçalı ve bütünde hayal edilmesi güç ürünleri veya ağır tonajlı lojistiği zahmetli ürünleri mekanlara uygulanmış şekilde sunarak, büyük kolaylık sağlamaktadır.
Bunu projelerinde kullanmak isteyenler nasıl deneyimliyor ve neler hissediyor?
Fatih: Kullananlar gerçekten modellenen mekâna ışınlanmış hissediyorlar ve özgürce mekanı deneyimleyebiliyorlar. Merak edenler sosyal medyalarımızda kullanıcı deneyim videolarına göz atabilirler. Dilerlerse kendi ofislerinde veya Üsküdar’da bulunan tarihi ofisimizde de deneyimleyebilmektedirler.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Mekan bağımlılığı yüksek ve alternatif üretmenin çok maliyetli olduğu inşaat sektöründe, sektör firmaları FUNSEF sayesinde ürünlerini ve alternatiflerini dünyanın her yerindeki müşterilere deneyimletebilme olanağı bulacaklar.
İkinci konuğumuz inşaat sektöründe inovasyonu desteklemeyi hedef almış Arventek kurucuları Sedat ve Merve Mança.
Bize kendinizden ve Arventek’ten bahsedebilir misiniz?
Sedat: İnşaat sektöründe ulusal ve uluslararası projelerde 10 yılı aşkın tecrübesi olan dijital dönüşüm konusunda uzman bir inşaat mühendisiyim. Eşim Merve ise, yazılım sektöründe 10 yılı aşkın tecrübesi olan şimdiye kadar 70’i aşkın yazılım projesini yürütmüş bilişim sistemleri mühendisidir. Arventek olarak, inşaat endüstrisinde inovasyonu ve dijital dönüşümü destekleme fikrinden yola çıkıp, yazılım ve inşaat sektörlerindeki kurumsal iş tecrübesini sentezleyerek 2020 yılında kurmuş olduğumuz girişimimizde “Skywen Otonom Drone ve Yapay Zeka Destekli İnşaat Veri Yönetim Platformu” Ar-Ge projemizi Teknopark İstanbul Cube Incubation bünyesinde geliştiriyoruz.
İnsansız Hava Aracınız Skywen ve SaaS Platformunuzun hedeflediği problemler ve özelliklerinden bahsedebilir misiniz?
Merve: İnşaat endüstrisindeki zaman, maliyet, kaynak, koordinasyon, hakediş, ölçümleme, mesafe, tehlike ve veri analizi gibi konularda yaşanan problemleri, teknoloji konusundaki gelişmeye açık pazarını hedef alarak, vizyon ve hayallerimizle kendimizin tasarlayıp geliştirdiği son teknoloji VTOL (Vertical Take-Off and Landing / Dikey İniş ve Kalkış) hibrit türünde otonom insansız hava aracımız Skywen’i üretmekteyiz.
Skywen’in uçuş planlaması ve otonom uçuş seçenekleri ile güvenli uçuş kontrol araçlarını en etkili biçimde kullanması sağlanmaktadır. Yurtdışındaki muadillerinden farklı olarak sabit kanatlı ve çok rotorlu modlarını birlikte ve ayrı ayrı barındırmaktadır. İstenildiği taktirde aracın sabit kanatları çıkarılabilmekte ve araç çok rotorlu modda kullanılabilmektedir. Bu iki modda uçuş planlaması ve yazılımsal araçlar tamamen farklılaşmakta, her iki mod için farklı uçuş parametreleri kullanılmaktadır. Bu yenilikçi özellik sayesinde müşteriler açısından çok daha ilgi çekici ve fonksiyonel bir araç geliştirilmesi hedeflenmektedir. Skywen VTOL modda karayolları, raylı sistemler gibi inşaat projelerinde uzun menzilli uçuşların gerçekleştirilmesini, kanatların çıkartılarak Quadcopter moda getirilmesi ile ise AVM, konut inşaatı gibi inşaat projelerinde kısa menzilli uçuşların gerçekleştirilmesi ve inşaat sahalarının haritalanmasını ve çeşitli ölçümleme çalışmalarına coğrafi koordinatları doğrulanmış görsel veri toplanmasını sağlamaktadır.
Skywen’in otonom uçuşunu gerçekleştirebildiğimiz, tablet üzerinde çalışan “Skywen Flight Control” yazılımımızı hizmete sunuyoruz. Bu sayede uçuş planlamasının yapılabilmesi, acil durumlarda belirlenen noktalara iniş yapılması, uçuş rotalarının kaydedilerek tekrarlanabilmesi gibi kullanımı kolaylaştıracak bir uçuş kontrol yönetim sistemi bulunmaktadır.
Bununla birlikte dronedan elde ettiğimiz görüntü verilerinden anlamlı veriler çıkardığımız, bulut üzerinde SaaS modeli ile çalışan “Yapay Zeka Destekli İnşaat Veri Yönetim Platformu“ muzu geliştiriyoruz. Platform yazılımımız inşaat sahalarında insan kaynağı ile gerçekleştirilen çalışmaların, daha hızlı ve etkin şekilde, daha az insan kaynağı ve maliyetle gerçekleştirilmesi için veri toplama, veriyi analiz etme, raporlama ve paylaşma özelliklerini barındırmaktadır. Haritalama ve ölçümleme çalışmalarımızı gerçekleştirdiğimiz bu platformumuzda inşaat sahasından aldığımız görüntülerin işlenerek iş süreçlerini kolaylaştıracak birçok özellik bulunmaktadır. Bu bağlamda, inşaat sahasındaki proje ekipleri arasında koordinasyon ve paylaşım tek bir platform üzerinden yapılabilecektir. Bu sayede inşaat sahasında yapılacak ölçümlerde kullanılacak insan kaynağı ve ekipman maliyetinden kazanç, saha denetimi ve raporların oluşturulması için harcanan zaman ve eforun azaltılması ile insan faktöründen kaynaklı hataların en aza indirilmesi sağlanacaktır.
Skywen ve yazılım platformunuzun faydaları nelerdir?
Sedat: Ürünlerimiz inşaatın planlama ve tasarım aşamasından devreye alma ve işletme aşamasına kadar her süreçte destek vermekte ve fayda sağlamaktadır. Daha sağlıklı sonuçlar elde edilerek teklif verme süreçlerini kolaylaştırmakta ve mobilizasyon planlarının rahatlıkla yapılabilmesine destek olmaktadır. Konsept tasarımlar için mevcut sahanın 2 boyutlu dijital haritası ve 3 boyutlu modelini otomatik oluşturabilmektedir. Hacim, yükseklik, mesafe, alan hesaplaması yapılabilmektedir. İnşaat yapım aşamasında ise, saha içerisinde gerçekleştirilen toprak kazı ve dolgu işleri ile stokların mevcut miktarları ve zamansal değişimleri platformumuz üzerinden takip edebilmektedir. Zaman çizelgesi üzerinde inşaatın ilerleyişini karşılaştırılabilmektedir. Proje tasarımlarının sahanın mevcut 3 boyutlu modeli ile birleştirilerek uygulama tasarımı ile gerçekleşen arasındaki farkı görüntüleyebilmektedir. Model üzerinde yorumlar eklenerek tüm proje ekipleriyle paylaşılabilmektedir. Yapay zeka desteği ile iş sağlığı ve güvenliği gibi konulardaki uygunsuzlukların otomatik tespitinin yapılması, İş zekası raporlamalarıyla, günlük raporların sistemden kolaylıkla alınabilmesi ve iş birimleriyle paylaşılabilmesini sağlayarak proje takibinin tek bir bakışta yapılabilmesini sağlamaktadır. Devreye alma evresinde ise, yapının denetimlerinde, As-Built yani ilk plan ile son yapılanın karşılaştırılmasında kullanılabilmektedir. Projenin yaşam döngüsü boyunca bir görsel dokümantasyon oluşturulmuş olması, pazarlama stratejisi ve koordinasyon açısından oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca işletme aşamasında, mevcut yapıda gerçekleştirilecek değişiklikler için, bir rehber görevi görebilmektedir. Bizlere www.arventek.com web sitemiz üzerinden erişebilirsiniz.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Dronlar ve Yapay zeka ile riskler önemli ölçüde azalacak ve inşaat süreçleri daha doğu ve hızlı bir şekilde ilerleyecek gibi görünüyor. Başarılı çalışmalarınızın devamını diliyoruz.Önümüzdeki sayıda İnşaat sektöründe köklü değişiklikler hedefleyen CONSEI.TECH üyelerini tanımaya devam edeceğiz.
CONSEI.TECH Eylül 2022’de CONTECHVERSE olarak marka değişikliğine gitmiştir. Kurumun web sitesi www.contechverse.com olarak değişmiştir.
“Consei.tech’i Tanıyoruz” Yazı Dizisinin Diğer Bölümleri
İnşaat Sektöründe Radikal İnovasyon Merkezi Consei.tech’i tanıyoruz-I
Değişim Mimarı – Sosyolog Y.Mimar Demet Demirer
İnşaat Sektöründe Radikal İnovasyon Merkezi CONSEI.TECH’i Tanıyoruz -II-
InSuppliers’ın kurucusu Güliz Fiş
Woow!App kurucu/ortağı Bora Yiğit Şentürk
İnşaat Sektöründe Radikal İnovasyon Merkezi CONSEI.TECH’i Tanıyoruz -III-
BIMMade kurucusu Serdar Birden
BIMCRONE kurucu ortağı Nesrin Öztabak
İlginizi Çekebilir
“En Çok Vana İhracatı Yapan Firma” Ödülü Faf Vana’nın
VensaArt İklimlendirme Yetkilisi Sayın Gökhan AYDOĞDU ile Keyifli Bir Sohbet…
“Elektrikli Araç Şarj İstasyonları” Hakkında Sayın Eyüp Güler ile Sohbet