İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Irak ArtawiGas25 Projesi

TotalEnergies (%45, operatör) ve ortakları Basra Oil Company (%30) ve QatarEnergy (%25), Basra bölgesinde bulunan Ratawi sahasından elde edilen ilgili gazın ilk işleme tesisi olan ArtawiGas25’in inşaat çalışmalarını başlattı.

Gaz Büyüme Entegre Projesi’nin (GGIP) bir parçası olan bu tesis, yaklaşık 250 milyon ABD doları tutarında bir yatırımı temsil ediyor ve daha önce yakılan günde 50 milyon metreküp (Mcf/d) gazı işleyecek. Gaz, Basra bölgesindeki yaklaşık 200.000 hanenin talebini karşılayacak şekilde yerel elektrik santrallerine tedarik edilecek.

Eylül 2021’de imzalanan GGIP projesi, Irak’ın doğal kaynaklarının geliştirilmesini ve ülkenin elektrik arzının iyileştirilmesini amaçlayan 10 milyar ABD doları tutarında çok enerjili bir projedir. GGIP, üç petrol sahasında yakılan gazı geri kazanacak ve 1,5 GW elektrik üretim kapasitesine gaz sağlayacak olan 300 Mcf/d kapasiteli ilk faza sahip büyük ölçekli bir gaz işleme tesisini içermekte.