Murat DOĞU
Platin Teknoloji
Elektronik Yangın ve Güvenlik Sistemleri Danışmanı
Görmek : Gözlerimiz objeler üzerinden yansıyan ışığı görüyor. Kameralar ve insan gözü aynı temel prensipte çalışır.
‘’Görünür ışık enerjisi bir şeye çarpar ve sıçrar, Doğal ya da yapay algılayıcı onu alır ve görüntüye dönüştürür ‘’
Göz ya da kamera ile yeterli ışık almadıkça görüntü alınamaz. Geceleri çevresel yapay ışık kaynaklarına ek olarak yıldız ve ayın sağladığı ışıklar ile sınırlıdır. Bu ışıklar görmek için yeterli değil ise, ortamı aydınlatmaktan başka çözüm yoktur.
Gece Görmek : Düşük ışık kameraları, Gece / Gündüz kameraları var diyenler olacaktır. Adı üzerinde düşük ışık kamerası. Kendi görev alanı içinde gerekli ışığı ortama gönderir. Yansıyan ışık üzerinden görüntü elde eder. Hiç ışık yoksa görüntü yok !
Termal Kamera Nasıl Görür ?
Termal kameralar adı dışında yapısı kameralardan tamamen farklıdır. Aslında onlara “kamera” diyoruz ama bunlar gerçekte algılayıcılardır. Nasıl çalıştıklarını anlamak için yapmanız gereken ilk şey, kameraların nasıl resim yaptığını bildiğinizi düşündüğünüz her şeyi unutmaktır.
Termal kameralar görünür ışıktan değil ısıdan resim yapar. Isı (kızılötesi veya termal, enerji olarak da bilinir) ve ışık hem elektromanyetik spektrumun parçalarıdır, Görünür ışığı algılayabilen bir kamera termal enerjiyi görmez. Termal ışığı görebilen kameralar klasik görüntü alamaz. Termal kameralar ısıdan daha fazlasını algılar; 0,01 ° C kadar küçük – ısıdaki küçük farklılıkları algılarlar ve gri veya farklı renk tonlarında görüntülerler.
Isı İmzası Nedir?
Günlük yaşamımızda karşılaştığımız her şey termal enerjisi vardır. Buzun bile. Daha sıcak bir şey daha fazla termal enerji yayar. Bu yayılan termal enerjiye “ısı imzası” denir. Yan yana iki nesne daha farklı ısı imzalarına sahip olduğunda, aydınlatma koşullarından bağımsız olarak bir termal kamerada açıkça görünürler.
Termal enerji ; Görüntülediğiniz alandan size ulaşır. İnsanlar, hayvanlar, motorlar ve makineler biyolojik veya mekanik olarak kendi ısılarını yaratır. Doğada bulunan diğer tüm nesneler toprak, kaya parçası, şamandıralar, bitki örtüsü – gün boyunca güneşten ısıyı emer ve gece boyunca yayar. Farklı malzemeler termal enerjiyi farklı oranlarda emdiğinden ve yaydığından, bir sıcaklık olarak düşündüğümüz bir alan aslında farklı sıcaklıklardan oluşan bir mozaiktir. Bu nedenle, günlerce suda bulunan bir kütük, sudan farklı bir sıcaklık gibi görünecek ve bu nedenle bir termal kamera tarafından görülebilir. Termal kameralar bu sıcaklık farklılıklarını algılar ve görüntü detayına dönüştürür. Renklerden oluşan görüntüler karmaşık gibi görünse de, yeni nesil termal kameraların kullanımı son derece kolaydır. Görüntüleri net, anlaşılabilir ve kolaydır. Günlerce sürecek bir eğitim veya yorum gerektirmez. TV izleyebiliyorsanız, bir termal kamera kullanabilirsiniz.
2019 Yılı itibari ile VDS zor ve riskli alanlarda erken yangın algılama çözümleri için termal kamera kullanımına uygun görmüştür.
Klasik yangın algılama yöntemlerinin uygulanma ve işletme zorluklarının bulunduğu tozlu, kirli, açık ya da kapalı alanların bulunduğu
■ Çöp yakma tesisleri
■ Geri dönüşüm tesisleri
■ Açık alandaki depolama merkezleri
■ Yakıt depoları
■ Konteyner depoları
■ Ahşap işleme tesisleri
■ Kömür depoları için etkin yangın algılama çözümleri sunmaktadır.
Termal kamera ile Yangın Algılamanın mantığı : Risk alanlarının panoramik ısı haritası oluşturulur . Bu harita üzerinde operasyonel sıcaklıklar her nokta için ayrı ayrı belirlenir. Isı haritası anlık olarak güncellenir ve sıcaklık değişimleri belirlenen sınırların üzerine çıkması durumunda tespit senaryosu uygulanmaya başlar. Bu sayede yangın daha oluşmadan algılanması sağlanır.
Çalışma Mantığı : Erken yangın algılama yazılımı, algılama alanındaki her sıcaklık değişimini değerlendirir ve uygun önlemleri otomatik olarak başlatabilir. Sistem bağımsız olarak bir parazit kaynağı tespit edip etmediğini (örn. Sıcak egzozlu araç, balataları ısınmış kamyon) veya yangının başlayıp başlamadığını tespit edebilir. Bir yangın açıkça tespit edilirse, doğrudan bir merkezi yangın alarm sistemine ve mekanik bir söndürme sistemine uyarı iletilebilir. Özel yazılım ile ayrıca, yangınla doğrudan mücadele etmek ve itfaiye gelene kadar büyük hasarı önlemek için bir yangın söndürücüyü (yangın söndürme monitörü) otomatik olarak kontrol edebilir. Kurulu sabit sulu, köpüklü yangın söndürme ekipmanı etkinleştirilebilir ve tetiklenebilir.
Üstünlükleri
■Panoramik termal görüntüleme İlk defa kusursuz, radyometrik yakın çekimler bu teknoloji ile mümkün hale gelmiştir.
■Patentli teknolojiler ile termal görüntüleri sürekli güncellenen panoramik termal görüntülere kusursuz bir şekilde birleştirerek çevirir.
■Yüksek ölçüm hassasiyeti 16.500 x 9.600 ölçüm noktası çözünürlüğü ile termal görüntüler.
■Detaylara ayrıntılı bakış için yakınlaştırma yapabilen bir video kamera entegre edilmiştir, bu sayede tek bir kullanıcı arabiriminde, hem normal kamera görüntüsü hem de termal kamera görüntüsü aynı anda hızlıca (360°) yapılabilir.
■ Çok kolay kullanım özelliği dokunmatik ekran fonksiyonları ve göstergeler olabildiğince sade tasarlanmış ve kullanıcının güvenlik ilişkili görevlere konsantre olması hedeflenmiştir
■ Üniversal kullanım açık alandaki ve tozlu ortamlardaki kullanımlar, entegre ısıtma ve soğutma sistemi ile optiklerdeki üfleme tertibatı sayesinde sorunsuz olarak yürütülebilir. Entegre yazılımı ile tam otomatik olarak yangınları söndüren sistem kurulumu sağlanabilir.
■ Neredeyse bakım gerektirmez, sürekli kullanım için hassas ve yüksek kalitede hareket kabiliyeti ve iç kısımda kalan özel kablolar
■ Merkezi yangın alarm sistemi ile uyumlu bilinen tüm yangın alarm sistemlerine uyumlu entegre yangın alarm çıkışları.
■ Merkezi kumanda sadece bir kumanda terminali ile birden çok termal kamera sisteminin sorunsuz işletimi.
■ Tam otomatik söndürme için bir veya birden çok söndürme monitörüne yönelik tam hedefli kumanda
■ Modüler olarak genişletilebilir. Bu sisteme her zaman ilave kamera ve çalışma istasyonları eklenebilir.
■ Kolay müdahale cihazların değiştirilmesi için uzmanlık bilgisi gerekli değildir. Dört tespit cıvatası sökülmeli, akım beslemesi ve şebeke kablosu ayrılmalıdır, işlem bundan ibarettir. Değiştirme sonrasında sistem kendiliğinden çalışmaya başlar ve tüm ayarları otomatik olarak devralır.
İlginizi Çekebilir
İnşaat İşlerinde “Entrika”
Buluttan Bile Nem Kapan İnşaat Sektöründe Çevik Yönetim-XXIV “Saygı”
Şantiye Tecrübesi Nedir?