16 Ağustos’ta Doosan Enerbility, Daegu Metropolitan City ile çevre dostu bir pil geri dönüşüm tesisine yatırım yapma konusunda bir mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu. Sangyeok-dong’daki Daegu Belediye Binasında düzenlenen MOU imza törenine, Daegu Şehri Belediye Başkanı Joonpyo Hong ve Doosan Enerbility Başkanı ve COO’su Yeonin Jung da dahil olmak üzere ilgili taraflardan önemli isimler katıldı.
Mutabakat Zaptı’nda belirtildiği gibi Doosan Enerbility, büyük bir katot malzeme tesisinin yakınında bulunan Daegu Ulusal Sanayi Kompleksi arazisinde, ikincil pillerde kullanılan önemli bir malzeme olan yüksek saflıkta lityum karbonatın çıkarılmasına yönelik bir tesis inşa edecek. Daegu Büyükşehir aşağıdaki alanlarda destek sağlayacaktır:
▲Tesisin inşa edileceği alanın sağlanması,
▲Altyapının sağlanması ve inşaat ve çevre izinlerinin verilmesi,
▲Tesise taşınma gibi idari destek ve politikalar konusunda işbirliği.
Doosan Enerbility, 2021 yılında atık pillerden lityumun çıkarılmasına yönelik kendi teknolojisini geliştirmeyi başardı ve bunu kısa süre sonra başarılı bir tanıtım projesi izledi. Geçtiğimiz ay yapılan yönetim kurulu toplantısında pil geri dönüşüm şirketi “Doosan Recycle Solution” resmi olarak kuruldu. Doosan Recycle Solution, 2025’in ikinci yarısından itibaren lityum ekstraksiyonu için yılda yaklaşık 3.000 ton malzeme işleme kapasitesine sahip olmayı hedefleyerek üretim tesisinin inşasına gelecek yılın başlarında başlayacak.
Doosan Enerbility’nin Başkanı ve COO’su Yeonin Jung, “Tesisini, büyük bir katot malzemesi üretim tesisinin yakınında birinci sınıf bir konumda bulunan Daegu Ulusal Endüstriyel Kompleksi arazisinde inşa edeceğiz. Bu MOU ile Doosan Recycle Solution’ın lityum çıkarma teknolojisini hızlı bir şekilde uygulayabileceğiz ve bu da ikincil pil endüstrisinin desteklenmesine katkıda bulunacaktır.” dedi.
Doosan Enerbility’nin lityum ekstraksiyon teknolojisi, atık pillerin iç malzemelerine ısıl işlem uygulanmasını içerir; lityumu ayırmak için damıtılmış su kullanılır ve lityum karbonatı çıkarmak için kristalizasyon teknolojisi uygulanır. Geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında, çevre dostu, kimyasal madde içermeyen bu süreç, daha basit ve ekonomik kabul edilirken, aynı zamanda daha yüksek lityum saflığı ve yüksek lityum geri kazanım oranları gibi avantajlar da sağlıyor.
İlginizi Çekebilir
Evyap’tan Endonezya’ya Yeni Üretim Tesisi Yatırımı
Kahramanmaraş Büyükşehir’den 160 Milyon TL’lik GES Projesi
Hırvatistan Demiryolları İdaresi’nden 255 Milyon Avroluk Demiryolu Projesi