Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmet binası yan tarafında inşasına başlanan ve Cumhuriyet’in 100. yılında Manisa’ya kazandırılması hedeflenen Kurtuluş Müzesi’nin temeli törenle atıldı. Müzenin temelinin hayırlı olmasını dileyen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Şanlı Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında şehrimize kazandırmayı hedeflediğimiz bu projeyi paha biçilemez buluyorum. Kahraman atalarımızın, kutsal vatan topraklarının bölünmezliği için canlarını ve kanlarını feda eden aziz şehitlerimizin, fedakar gazilerimizin isimlerini ölümsüzleştirmek, bizler için büyük bir onur ve gururdur” dedi.
Yüzyıllarca Unutulmayacak
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Belki yüz yıl önce olmuş ama üzerinden yüzlerce yıl daha geçse unutulmayacak, unutulmaması gereken bir acı yaşadı bu millet. Sevr antlaşmasıyla silahlarına el konulmuş, orduları dağıtılmış ve her köşesi bilfiil işgal edilmiş bir ülke. Ve Manisa. 26 Mayıs 1919’da düşman postallarının topraklarına değmesiyle birlikte uzun bir süre çaresizlik, acı ve gözyaşıyla kurtarıcısını bekleyen bir şehir. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan ve büyük Türk milletinin gönlüne bir güneş gibi doğan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’dan yaktığı kurtuluş meşalesiyle yeniden ayağa kalkan Türkiye” dedi.
“Kurtuluş Müzesi Önemsediğim Bir Proje”
Kurtuluş Müzesi projesinin içeriği hakkında bilgiler veren Başkan Ergün, “Bugün temelini atacağımız Kurtuluş Müzesi de yine aynı anlayışla geçmişimizi unutturmamak adına hazırlanmış, önemsediğim bir projedir. Manisa Kurtuluş Müzesi projesi, Manisa halkının Yunan işgali öncesi, sırası ve sonrasında yaşadıklarını anlatmak amacıyla hazırlanmıştır. Kurtuluş Savaşı dönemindeki Manisa tarihinin günümüz ve gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçladığımız müzemizde 1919 ve 1922 yılları arasındaki olayların belgeleri yer alacak. Ayrıca Milli Mücadele esnasında yaşananların somut örnekleri de sergilenecek” diye konuştu.
“Paha Biçilemez…”
Her projenin bir maliyetinin ve yatırım bedelinin olduğunu ifade eden Başkan Ergün, “Başta büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman atalarımızın aziz hatıralarını yaşatacak olan Kurtuluş Müzesi’nin de elbette bir ihale bedeli var. Ancak ben, şanlı Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında şehrimize kazandırmayı hedeflediğimiz bu projeyi paha biçilemez buluyorum. Kahraman atalarımızın, kutsal vatan topraklarının bölünmezliği için canlarını ve kanlarını feda eden aziz şehitlerimizin, fedakar gazilerimizin isimlerini ölümsüzleştirmek, bizler için büyük bir onur ve gururdur. Bu duygularla Kurtuluş Müzemizin temel atma töreninin hayırlı olmasını diliyor, projenin hayata geçmesinde emeği olan Danışmanım Azmi Açıkdil’e, Fen İşleri Dairesi Başkanlığımıza ve çalışanlarına, yüklenici firma yetkililerine, projenin çiziminde değerli katkıları olan mimarlarımıza şahsım ve hemşerilerim adına ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Cumhuriyetimizin 100. Yılına Yakışacak
Projenin teknik detayları hakkında da bilgi veren Başkan Ergün, “Mevcut alanımız 3 bin 808 metrelik bir alanı kapsıyor. Mevcut binamızın yerleşim alanı 3 bin 54 metrekareye tekabül ediyor. Ve kapalı alanımız da 2 bin 519 metre olarak planlandı. Ben şimdiden emeği geçen bütün ilgili çalışan başta Fen İşlerimiz, İmar İşlerimiz ve diğer Daire Başkanlıklarımız olmak üzere projeyi hazırlayan mimar kardeşimizin ekibine ve inşallah inşaatı eksiksiz bir şekilde alan müteahhit kardeşimize şimdiden başarılar diliyorum.” diye konuştu.
Mimar Selçuk Baz, Projenin Detaylarını Aktardı
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün konuşmasının ardından projeyi hazırlayan Mimar Ömer Selçuk Baz, projenin detaylarını aktardı. Mimar Baz, “Sayın Başkanım bu tarihsel mevzuyu çok iyi özetledi. Aslında Manisa, çok dramatik bir zaman yaşamış. Yunan işgalinin tamamlandığı, bizim Kurtuluş Savaşı birliklerimizin onları Manisa’ya doğru sürdüğü zaman büyük bir yangın yaşanıyor. Bu yangın aslında bugün itibari ile kente baktığınız zaman pek çok Manisalının da farkında olmadığı, bilmediği bir mevzu. Dolayısıyla bizim yapmaya çalıştığımız şey tarihin bu çok kritik anıyla alakalı insanlarda farkındalık yaratmak. Bunu bir müze olarak tarif edebilirsiniz. Bence bir çeşit anma mekanı aslında. Bu yapının içine giren insanlar, buradan çıktığı zaman tarihin ilgili döneminde Manisa iki gün, 3 gece boyunca yanmış. Zor zamanlardan geçilmiş. Bütün halk Spil Dağı’na sığınmış. Manisa halkından aldığımız bir kısım envanterlerimiz var. Dolayısıyla çok basit bir fikre yaslanıyor proje. Manisalıların ya da Türkiye coğrafyasından ya da yabancıların aslında buraya geldikleri zaman yaşanan bu trajik hikayeyi özümsemeleri anlamaları. Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye’deki cumhuriyetin ilk plan çalışmaları da Manisa’da yapılıyor, yaptırılıyor. Dolayısıyla bütün bu içerik, Manisa’nın bu tarihsel katmanlarının yer aldığı bir anma mekanı. 7’den 77’ye bütün insanların gelip yapıyı gezebilecekleri bir mekan. Burası, biz yapıyı yapmadan önce nasıl bir parksa aynı parkı tekrar Manisalılara, bu mahallede yaşayan insanlara geri veriyoruz. Başka bir açıdan da çok ilginç bir yapım tekniği kullanıyoruz. Manisa’nın merkezinde bugün gördüğünüz, antik şehirlerinde gördüğünüz bir tuğla yapı geleneği var. Bu tuğla elemanını, yığma yapı elamanını projenin içerisinde kullanıyoruz. Özellikle Turgutlu ilçemiz, Manisa’da Türkiye’nin de büyük ölçüde tuğla ihtiyacını karşılayan bir bölge. Burayı ziyaret edecek olan Manisalılar ve ziyaretçilerin gerçekten orijinal, kendi dönemine ait örnek bir yapıyı da görme şansına sahip olacak diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından 09.01.2023 tarihinde teklifleri toplanan Manisa Kurtuluş (Panaroma) Müzesi Yapım İşi ihalesini kazanan firma ile 31.01.2023 tarihinde sözleşme imzalandı.175.764.730,40 TL yaklaşık maliyetli işi 169.950.000,00 TL bedel ile Ermiş İnşaat (İzmir) firması aldı. İşin süresi 400 takvim günüdür.
İlginizi Çekebilir
Evyap’tan Endonezya’ya Yeni Üretim Tesisi Yatırımı
Kahramanmaraş Büyükşehir’den 160 Milyon TL’lik GES Projesi
Kağıthane-Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli Projesi