- Sürdürülebilirlik, işlevsellik, teknoloji ve doğal malzemeler aynı çatı altında
Dünyanın üçüncü büyük mobilya organizasyonu olarak kabul gören Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı (IIFF), 3000’i aşkın yerli ve yabancı markanın katılımı ile 23 Ocak Salı günü kapılarını açacak. Altı gün sürecek olan organizasyonda 2024 mobilya tasarımları, 30 bini yurt dışından olmak üzere 200 bin satın almacının beğenisine sunulacak.
Doğala dönüş, işlevsellik ve sürdürülebilirlik alt teması üzerine şekillenen 2024 tasarımlarının çizgi, renk, doku ve desenleriyle zamansız bir duruşa sahip olacağını belirten MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Türk mobilyasının dünyadaki algısını güçlendirmek ve ihracata katkı sunmak için düzenlediğimiz fuarda, pek çok yeni iş birliğinin gelişmesini ve 3 milyar dolarlık bir işlem hacminin oluşmasını beklemekteyiz” dedi.
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) desteği, Tüyap Fuarcılık ve MOS Fuarcılık iş birliğiyle ile 23 – 28 Ocak 2024 tarihleri düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarını (IIFF), 30 bini yabancı olmak üzere toplam 200 bin sektör profesyonelinin ziyaret etmesi bekleniyor. Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ise en büyük mobilya organizasyonu olarak kabul gören fuar için geri sayım devam ederken, MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, 156 ülkesinden gelecek olan alıcıları karşılayacak konsept ve trendler hakkında bilgi verdi.
İstanbul Fuar Merkezi ve Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki 26 salonda sergilenecek olan 2024 mobilya tasarımlarında doğaya dönüş, işlevsellik, sürdürülebilirlik ön planda olacak. Çizgi, renk, doku ve desenlerde ise şık ama zamansız bir duruş hâkim olacak.
Mobilyada sakin tonlar ve parlak renkler bir arada
2024 yılında yumuşak çizgiler ve organik formların merkezde olacağının altını çizen Ahmet Güleç, “Coco Chanel ‘Moda değişir, stil kalır’ diyor. 2024 tasarımları insanlara yaşam alanlarında istedikleri o stili yaratma imkânı tanıyacak. 60’ların stilinden esinleri tasarımlarda çokça göreceğiz. Geometrik vintage, art deco ve floral çizgilerin yanı sıra nervürlü ve yivli cam ve seramikler de öne çıkacak. Renkler konusuna baktığımızda sakinleştirici, rahat ve ferah iç mekanlar için doğadan ilham alan tonlar ön plana çıkarken parlak renkler de varlığını koruyacak. Ayrıca hardal sarısı, ten rengi, kil tipi pembeler, pişmiş toprak tonları gibi vintage esintili renkler ve kırmızı, kobalt, mavi, magenta, menekşe gibi güçlü ve cesur renkler de göz alıcı yapılarıyla ön planda olacak” dedi.
2024 yılında gümüş, krom, alüminyum detaylar ile koru renk ahşap mobilyalar öne çıkacak
Yumuşaklık hissi ile zarafet ve estetiği bir arada barındıran kumaşların mobilyadaki hakimiyetinin devam edeceğine dikkat çeken Ahmet Güleç, “Son on yılın pirinç hakimiyeti sonrası 2024 yılından itibaren gümüş tonlarına artan yönelimi göreceğiz. Kromun lüks hissettiren minimalist yapısının yanı sıra alüminyum malzemenin sürdürülebilir yanı ile ön plana çıkıyor. Koyu renkli ahşap mobilyalarda da tıpkı renk, çizgi ve desenlerle karşımıza çıkan zamansızlık çok daha gözle görünür olacak” dedi.
Küçük mekanlar, doğal, işlemsel ve akıllı depolama çözümleriyle artık daha büyük
Yaşam alanlarında sürdürülebilir ve çevre dostu ürünlerin artık daha çok tercih edildiğini belirten Ahmet Güleç fuarda yer alacak trend başlıklarını değerlendirirken; “Çevre bilinci günümüzde önem taşıyor, karbon ayak izini azaltmak için geri dönüştürülmüş malzemeler kullanarak enerji tasarruflu tasarımları teşvik etmek de artık vazgeçilmezler arasında. Bu nedenle fuarda da mantar ve geri kazandırılmış ahşap başta olmak üzere birçok alternatif öne çıkacak. Ahşap, taş, deri ve organik kumaşlar gibi malzemelerin kullanılması mekanlara hem sıcak ve davetkar hem de doğal bir atmosfer kazandıracak. Özellikle pandemi sonrası uzaktan ve hibrit çalışma sistemleri giderek arttığı için evler artık bir ofis görevi de görüyor bu nedenle işlevsellik önem taşıyor. Mevcut alanları en iyi şekilde değerlendirebilmeyi sağlayan, farklı ihtiyaçlara uyum sağlayabilen, katlanabilen ve dönüşebilen tasarımlar da popülerleşiyor. Dönüştürülebilir ve akıllı depolama çözümleriyle küçük evlerin işlevselliğini artıran mobilyalar gelecek yıl trendlerde daha çok varlık gösterecek. Tabii dijital bir çağda yaşadığımızı da göz ardı etmememiz gerekiyor. Akıllı cihazların yaşamımızı kolaylaştırdığı kadar iç mekanlarda kullanılan mobilyaların teknolojiye entegre edilmesi önem taşıyor” açıklamasında bulundu.
Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı; İstanbul Fuar Merkezi ve Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki 26 salonun tamamı kullanılarak düzenlenecek. İstanbul Fuar Merkezi’nde Modern-Modüler, Yatak-Baza, Bahçe Mobilyaları, Ofis-Okul Mobilyaları, Aksesuar ürünleri yer alacak. Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde ise Modern-Modüler Mobilyalar, Lüks Mobilyalar, Çocuk Genç Odası ürünleri sergilenecek.
İlginizi Çekebilir
“Konut Alamayan Yatırımcı Arsaya Yöneliyor”
Veriyi Doğru Kullanan Markalar Rekabette Öne Çıkıyor
Sistem Alüminyum İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban “2023 yılında atıklarımızın tamamını geri kazandırdık”