Derginin tamamını okumak için; TEMMUZ-AĞUSTOS 2020
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına girerken 81 ilimizde 81 milyon metrekare millet bahçesi kazandırma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz” dedi.
İstanbul (Pendik ve Halkalı), Sakarya, Samsun, Sivas, Diyarbakır, Trabzon, Batman, Bursa ve Elazığ’da yapımı tamamlanan 10 millet bahçesini Ankara’da yapılan törenle açan Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:
23 Millet Bahçesine Ulaştık
“Toplam büyüklüğü 550 bin metrekareye yaklaşan 10 millet bahçemizin her biri yeşil alanları ve tesisleriyle gerçekten iftihar verici eserlerdir. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına girerken 81 ilimizde 81 milyon metrekare millet bahçesi kazandırma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Şehircilik geleneğimizin sembolleri olacak millet bahçelerimizden 13’ünü 2 yıl önce yine bir 5 Haziran günü hizmete açmıştık. Bugünkülerle toplamda 23 millet bahçesine ulaşmış oluyoruz.
Nefeslenme Alanına İhtiyaç
81 ilimizde ve tüm ilçelerinde her bakımdan örnek hayat alanları oluşturduk. Geldiğimiz noktada artık şehirlerimizin çok daha büyük dinlenme,nefeslenme, vakit geçirme alanlarına ihtiyacı olduğunu gördük. Millet bahçeleri işte bu tespit sonrasında geliştirdiğimiz projelerdir. Özellikle şehir merkezlerinde yeniden yaptığımız stadyumlardan başlayarak tüm uygun alanları millet bahçeleri için tahsis ettik. 2023 yılına kadar 81 vilayetimizin tamamını millet bahçeleriyle donatmış olacağız.” Türkiye 207 millet bahçesi ile kişi başına düşen yeşil alanda dünya ortalamasının üzerine çıkıyor!
Dünya şehirleriyle ilgili istatistiksel raporlar yayınlayan World Cities Culture’ın son raporunda İstanbul, sahip olduğu yüzde 2.2’lik yeşil alan oranıyla göze çarpıyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile başlatılan Millet Bahçeleri ve ağaç dikme kampanyalarıyla hızla bu rakamlar yukarıya çekilirken bu hamlelerin hedef noktası ile dünya kentlerinin ortalamasının üzerine çıkmak. Araştırmada en fazla yeşil alanı olan şehir yüzde 68 ile Norveç’in başkenti Oslo, park ve bahçeleriyle öne çıkan Paris’te yeşil alan oranı yüzde 9,5. Avrupa kentlerinin yanı sıra geniş yeşil alanlara sahip olan Singapur, Sidney, Hong Kong, Seul gibi Asya ülkeleri de listenin üst sıralarında yer alıyor.
Toplam 207 Millet Bahçesi Açılacak
Projenin devam ettiği birçok ilde halen yapımı süren ve tamamlanma aşamasına gelen millet bahçeleri var. Tamamlandığında Türkiye’nin yeni 207 millet bahçesi olacak.
İlçelerde Yeşil Alan Miktarı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göre, İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı yasal sınır olan 15 metrekarenin uzağında. Ancak Millet bahçeleri bu farkı hızla kapatıyor. İstanbul’daki bazı belediyelerin kendi açıklamalarına göre kişi başına düşen yeşil alan miktarı metrekare olarak şöyle: Şişli: 3.9, Kadıköy: 2.8, Beyoğlu: 3.2, Bakırköy: 10, Üsküdar: 8.2, Beşiktaş: 10, Sarıyer: 10, Fatih: 6.8, Sultangazi: 5, Üsküdar: 8.2, Beylikdüzü: 9, Esenler ve Zeytinburnu: 1.
Kişi Başına Düşen Yeşil Alan 15 Metrekareyi Aşacak
Millet Bahçelerinin tamamlandığı gün 207 yeni yeşil alan ile birlikte Türkiye’de kişi başına düşen yeşil alan miktarı 15 metrekareyi aşacak.
Bakan Kurum: Ankara AKM Millet Bahçesi’nin yıl sonunda tamamlanmasını hedefliyoruz
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yapımı devam eden Ankara AKM Millet Bahçesi’nin yıl sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini, dünyada eşi benzeri olmayan bir projenin Türkiye’ye kazandırılacağını belirtti. Millet Bahçesi’nin 637 bin metrekarelik alan üzerine kurulacağını bildiren Kurum, AKM Millet Bahçesi’nin tamamlanmasıyla Ankara’ya yeşil alan ve kültür koridoru kazandırılacağını söyledi. Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Millet Bahçesi’nin yapımına başlandığını bildirerek, “Bu yıl sonunda yapımını tamamlamayı hedeflediğimiz Millet Bahçesi, sadece Ankara ve Türkiye’yi değil tüm dünyayı ilgilendiren önemli bir proje. Hem Ankara’ya hem de ülkemize değer katacak, dünyada da eşi benzeri olmayan bu projeyi, çok önemli bir kültür aksını halkımıza, Türkiye’ye kazandırmış olacağız.” değerlendirmesinde bulundu. Millet Bahçesi içerisinde, kır lokantalarının, Millet Kütüphanesinin, Millet Kıraathanesinin olacağını anlatan Kurum, Millet Bahçesi’nde fuarların düzenleneceği alanlar ile 1100 araçlık kapalı otoparkın da yer alacağını dile getirdi.
“Macera parkları ve oyun alanlarında keyifli anlar yaşanacak”
Millet Bahçesi’nde 6 bin metrekarelik biyolojik gölet kurulacağını, burada ışık ve ses gösterilerinin yapılacağını ifade eden Kurum, her yaş grubundan vatandaşın vakit geçirebileceği bölümlerin oluşturulacağını, macera parklarında, oyun alanlarında da çocukların keyifli anlar yaşayacağını kaydetti. Murat Kurum, 1,5 kilometre uzunluğunda teleferiğe sahip olacak alanın yürüyüş ve bisiklet yollarıyla da donatılacağını bildirdi. Millet Bahçesi’nde, il tanıtım günlerinin yapılacağı tesislerin, çiftçiden direkt ürün alınabilecek organik pazarların da
inşa edileceğini aktaran Kurum, 5 bin kişi kapasiteli konferans salonu ile 1000 kişilik caminin de yapılacağını belirtti. Kurum, AKM Millet Bahçesi’nin yanı sıra başkentte 12 millet bahçesi projesi bulunduğunu, bunlar tamamlandığında Ankara’da kişi başına düşen yeşil alan miktarının artacağını, yaklaşık 3 milyon metrekarelik yeşil alanın başkente kazandırılacağını vurguladı.
Türkiye genelindeki Millet Bahçesi yapımları
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şöyle devam etti: “81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefiyle tüm Türkiye’de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu ana kadar 70 ilde 45 milyon metrekarelik alanda çalışmalarımızı başlattık, bunlar içinde 204 millet bahçesi projesi yürütülmektedir. Bu 204 millet bahçesinin 22’sinin yapımı tamamlandı.” Yapımı tamamlanan 13 millet bahçesinin açılışının gerçekleştirildiğini anımsatan Kurum, 9’unun da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla vatandaşın kullanımına sunulacağını dile getirdi. Kurum, amaçlarının yeşil alan sayısını artırmak olduğuna dikkati çekerek, Türkiye genelinde yeşil alan koridorları açarak iklim değişikliğiyle de mücadele ettiklerini kaydetti. Millet bahçelerinin, doğal afetlerde toplanma alanı olarak kullanılacağını anlatan Kurum, İstanbul ve Ankara’daki büyük ölçekli millet bahçelerinin de bu amaçla kullanılabilmesine yönelik alt yapının da hazırlandığını aktardı. Bakan Kurum, millet bahçelerinde “Sıfır Atık Projesi”nin de yürütüldüğünü sözlerine ekledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, Kurum’un incelemede bulunduğu AKM Millet Bahçesi’nin proje görsellerini paylaştı.
AKM Millet Bahçesi’nin özellikleri
AKM Millet Bahçesi’nin 601 bin 300 metrekaresi yeşil ve açık alanlardan, 35 bin 700 metrekaresi ise kapalı alanlardan oluşacak. Böylece, Millet Bahçesi’nin yaklaşık yüzde 95’i yeşil ve açık alanlarla donatılacak. Millet Bahçesi’ne 58 türden 8 bin 800 ağaç, 63 türden 190 bin 276 çalı, 6 türden 5 bin 328 su bitkisi, 20 türden 1480 çiçek dikilecek. Sanat atölyeleri, sağlık merkezlerinin de bulunacağı Millet Bahçesi’nde, kurulacak “Zipcoaster”da da eğlenceli anlar yaşanacak.
Millet Bahçesi projelerindeki son gelişmeleri sizler için derledik.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı – TOKİ
Derginin tamamını okumak için; TEMMUZ-AĞUSTOS 2020
İlginizi Çekebilir
Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı
2024 Yılı Yatırım Programında En Yüksek Pay Ulaştırma ve Haberleşme ile Eğitime Verildi
Türkiye’nin Enerji Verimliliği Hareketi