Giderek büyüyen küresel iç mekan pazarının 2028’de 135 milyar doları aşması beklenirken, iyi tasarım algısı da her geçen gün değişiyor. Tüketiciler sürdürülebilir, işlevsel ve konforlu tasarım ürünlerini daha fazla tercih ediyor.
İç mekan sektörü gün geçtikçe büyüyor. Gitnux’un paylaştığı verilere göre, küresel pazarın 2028’e kadar her yıl ortalama %3,3’lük büyüme kaydederek 135,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sektörün hızla büyümesiyle birlikte iç mekanlara dair farklı trendler ortaya çıkarken, yapılan son anketler tüketicilerin %69’unun evdeyken kendilerini güvende hissetmek istediklerini, %56’sının da iyi bir tasarımın konforlu ve rahat mekanlar yaratmak anlamına geldiğini düşündüğünü gösteriyor. Bu tasarım anlayışının hızla yaygınlaşması ise ev dekorasyonundan vitrifiyeye kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren markaların üretimine yön veriyor.
‘’İyi Tasarım Herkesin Hakkı’’ mottosuyla evleri hem sürdürülebilir hem de konforlu mekanlara dönüştüren karo, vitrifiye ve yapı kimyasalları üreticisi Seramiksan’ın Pazarlama Müdürü Görkem Helvacıoğlu; dekorasyon ve tasarım dünyasındaki trendleri şu sözlerle değerlendirdi: 30 yılı aşkın süredir Türkiye’yi ve Dünya’yı iyi tasarım ile buluşturuyoruz. İyi tasarımın, kullanıcının ihtiyaç ve beklentilerini karşıladığı, hayatını daha kolay ve keyifli hale getirerek daha pozitif bir deneyim yaşattığı düşüncesindeyiz. ‘’İyi Tasarım Herkesin Hakkı’’ söylemimizle iyi bir tasarımın kullanıcı dostu, inovatif, dünya için sorumluluk alan ve erişilebilir olması gerektiğine inanıyoruz.
Geçmiş dönemde tasarım demek bir objeden yola çıkarak mekân içinde bütünsellik oluşturmak anlamını taşırdı. Günümüzde tüketicilerin artık bilinçli birer kullanıcıya dönüşmesi, bu kriterin tasarımın iyi olarak nitelendirilmesi için yeterli olmadığını gösteriyor. Kusursuz tasarım dediğimiz zaman artık ürünlerin her birinde sürdürülebilirlik, fonksiyonellik ve konfor şartları aranıyor. Seramiksan olarak rekabetin ve farklılaşmanın anahtarının iyi tasarımdan geçtiğine inanıyoruz. Herkesin iyi tasarlanmış bir ürünü hak ettiğini düşünerek, bugün 76 şehirde 240 mağaza, 1000’in üzerinde tali bayi ve 60’dan fazla ülkeyi kapsayan ihracat ağımız ile herkesin ulaşabileceği, her tarza hitap eden kaliteli ürünlerimizi, müşterilerimizle buluşturuyoruz
“İyi bir tasarımın oluşturulmasında herkes eşit sorumluluğa sahip”
İyi bir tasarımın oluşturulmasında artık yalnızca tasarımcı değil, üreticiden mimarlara kadar herkesin eşit sorumluluğa sahip olduğunu aktaran Görkem Helvacıoğlu, , “Tasarım algısı her gün farklı bir boyut kazanıyor. Bu yüzden biz de geçtiğimiz günlerde İstanbul’da ki Galata Yapı showroomumuzda gerçekleştirdiğimiz Seramiksan ile İyi Yaşam Sohbetleri etkinliğinde. #İyiTasarımHerkesinHakkı mottomuzdan yola çıkarak, alanında deneyimli mimar ve iç mimarlar ile bir araya gelerek iyi tasarım üzerine verimli ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.İyi tasarımın ne olduğunu onlara sorduk. İyi Yaşam Sohbetleri etkinliği kapsamında, iyi tasarım ve iyi yaşam üzerine sektör profesyonelleriyle ilham veren buluşmalar gerçekleştirmeye devam edeceğiz. dedi.
“Kusursuz bir tasarım hem sürdürülebilirlikten hem de işlevsellikten geçiyor”
Seramiksan Pazarlama Müdürü Görkem Helvacıoğlu, “Mimarların %50’si iyi bir tasarımın fonksiyonel ve sürdürülebilir özellikler taşıması gerektiğine dikkat çekerken, diğer yarısı ise estetiğin ön plana çıktığını ve tasarımın kişiye göre farklılık gösterdiğini aktardı” şeklinde konuştu.
İyi Yaşam Sohbetleri etkinliğinde alanında birçok başarıya imza atmış 12 profesyonel mimarın iyi tasarımın ne olduğuna dair görüşleri alındı.
Mimarlar öznel düşüncelerini aşağıdaki gibi açıkladı;
- Dox Architecure Kurucu Ortak Yüksek Mimar Kadir Uyanık: “Malzemeyi, rengi, fonksiyonu, kullanışlılığı en iyi şekilde ifade eden, bunları en iyi şekilde harmanlayan tasarımdır.”
- Arasta İç Mİmarlık’tan İç Mimar Ayşegül Aras: “Kendine özgü ve estetiği bütünleyen tasarımlardır.”
- Arcitone Kurucu Ortak Yüksek Mimar Elif Akçakaya: “Her tasarım bence kendine özeldir. Onu özel kılan kullanıcısı ve ait olduğu yerdir. Dolayısıyla ait olduğu yere en iyi uyumlanan tasarım, kullanıcısını hem fonksiyonel olarak hem de estetik olarak en çok mutlu eden tasarım doğru, iyi bir tasarımdır.
- No:1 Architects Kurucu Ortak Mimar Gonca Çetinkaya: “İyi tasarım, bence tasarımcının ruhunun ve aklındakinin birleştirilip kâğıda aktarılmasıdır.”
- Sinem Özlük İç Mimarlık Kurucusu İç Mimar Sinem Özlük: “İhtiyaca cevap vermek, iyi tasarımın öncelikleri arasındadır.”
- Entrada Mimarlık’tan İç Mimar ve Çevre Tasarımcısı Jülide Çömlekçiler: “İyi tasarım müşterinin zevkine hitap eden, aynı zamanda fonksiyonel olması gereken tasarımdır. Biz öncelik olarak fonksiyonu ortaya çıkarıyoruz.”
- Banu Sinan İnterior’dan İç Mimar Banu Sinan Çakmak: “İyi tasarım doğru şekilde, doğru yollardan gittiğiniz zaman, kullanıcının ihtiyacını doğru bir şekilde anlayıp proje araştırma aşamalarında bütün bu sistemlere uyarak ilerlediğimizde ortaya çıkıyor.
- Birgen İnşaat’tan Mimar Alara Çelik: “İyi tasarım kullanıcıyı en iyi şekilde yansıtan, işlevsel olarak da ona en çok yarar sağlayan ve olabildiğince zamansız tasarımdır.”
- FTA Design’dan Mimar Tuğba Altınoklu: “Bence tasarım çok göreceli bir kavram. Herkesin tasarım dili farklı, kendine aittir.”
- Sakura Mimarlık Kurucu Ortak İç Mimar Sema Yazıcı: “İyi tasarım zamansız, fonksiyonel ve sürdürülebilir olan tasarımdır.”
- Oddo Mimarlık Kurucusu İç Mimar Onur Özkök: “İyi tasarım, sürdürülebilir tasarımdır.”
- Lento Proje Yönetim Kurulu Başkanı-CEO Hasan Alpay Gültekin: “İyi tasarım sürdürülebilir olarak, ergonomik şekilde, güzel bir şekilde yansımasıdır.”
Görkem Helvacıoğlu, mimarların paylaştığı görüşlere dair düşüncelerini ise şu sözlerle aktardı: “Bu görüşler bize aslında belirsizliği değil, bir tasarımı tasarım yapanın ürünün işlevinden görselliğe kadar uzanan birçok niteliğe sahip olması gerektiğini ortaya koyuyor. Seramiksan olarak biz de en yeni teknolojiyle ürettiğimiz tüm ürünlerimizle tüketicilere hem konforlu hem de sürdürülebilir mekanlar sunuyoruz. İşlevselliği estetik bir görünümle birleştirirken, ürünlerimizle daha yaşanılabilir bir geleceğin temellerini atıyoruz.”
İlginizi Çekebilir
Mimar Ayşegül Güner “Mimarlığın Geleceği Sanal Gerçeklik Ortamlarına Doğru Evriliyor…”
S.O.S. İstanbul – Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması
Doğa Yapı Mimarlık: “Ege Bölgesi’nde de şehir planlamacılığında ciddi sorunlar var”