Yasemin Arpaç ve Sabahattin Emir liderliğinde farklı yapı tipolojilerinde ses getiren projelere imza atan Ofist, “Nispetiye No12” projesi ile mimarlık dünyasının en önemli ödüllerinden biri olan INSIDE World Festival of Interiors Awards’ta “Ofis Yapıları” kategorisinde finale kaldı.
Ulusal ve uluslararası platformda birçok ödüllü tasarıma imza atan İç Mimar Yasemin Arpaç ve İç Mimar Sabahattin Emir kuruculuğundaki Ofist, INSIDE World Festival of Interiors Awards’ta Türkiye’den finale kalan iki mimarlık ofisinden biri oldu. Ofist tarafından İstanbul’da tasarlanan Nispetiye No12, INSIDE 2023 finallerinde “Ofis Yapıları” kategorisinde jüri karşısına çıkacak.
Bu sene 16. kez düzenlenen ve 29 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Singapur’daki Marina Bay Sands’te gerçekleştirilecek olan WAF ve INSIDE festivalleri, tüm finalistlerin projelerini uluslararası jüri heyetine sunduğu, dünyanın en büyük canlı değerlendirmeli mimari ve iç mimari ödül programını kapsıyor. Farklı tipolojilerdeki yapıların, iç mimari tasarımların, peyzaj mimari işlerin ve geleceğin en ilham verici konsept projelerinin değerlendirildiği festivalin INSIDE bölümünde New York, Sidney, Şanghay, Tokyo, Bangkok, Bombay, İstanbul, Kiev, Helsinki, Madrid ve Londra dahil olmak üzere dünya genelindeki şehirlerden 70’in üzerinde iç mekan projesi ağırlanacak.
INSIDE 2023 bu yıl konutlardan otellere, bar ve restoranlardan ofislere, kamu yapılarından sağlık mekanlarına kadar uzanan 11 farklı kategoride, dünyanın dört bir yanından, en iyi yeni tamamlanmış iç mekanları öne çıkartacak ve en yenilikçi iç mimari trendlere ve ilham verici tasarım konseptlerine pencere aralayacak.
INSIDE World Festival of Interiors Awards’ta“Küçük Ofis Yapıları” kategorisinde finale kalan Nispetiye No12 projesi, Ofist tarafından, moda olandan ziyade zamansız bir yaklaşımla karakteri somutlaştıran, kendine özgü, şık bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla tasarlandı. Yapının tasarım fikri içeriden dışarıya doğru üretildi. İç mekandaki fonksiyonlara, pratikliğe ve konfora odaklanılarak, bina ve cephesi iç mekanın bir devamı olarak şekillendirildi. İç ve dış mekan arasında organik bir bağ kurulmaya çalışıldı ve iç mekan kullanımına göre belirlenen bir kabuk oluşturuldu. Genel olarak çalışma eyleminin hızlı temposunun aksine, tasarımda huzurun hedeflendiği projede ton-sür-ton renk düzeni ve doku geçişleri ile zarif ve sakin bir atmosfer elde edildi. Nötr grej (gri/bej) tonları, renkli mobilya kullanımlarıyla hafifçe canlandırıldı. Mermer, meşe, keçe, terrazzo, beton ve demir gibi tanıdık, doğal malzeme seçimlerinde, nervürlü mermer veya oluklu beton yüzey gibi alışılmadık kullanımlarla heyecan verici bitişler elde edildi.
Künye:
Tasarım: Ofist / Yasemin Arpaç & Sebahattin Emir
Proje: Ofist
Proje Ekibi: Ece Torunlar, Tuğçe Özbıyık
Proje Kontrol: Ofist
Alt Yapı ve Kaba İnşaat Yüklenici: HNH Akgün İnşaat
Cephe ve İnce İşler Yüklenici: Ata Mimarlık
Elektrik İşleri: Ata Elektro Mekanik
Mekanik İşleri: Ata Elektro Mekanik
Metal İşleri: Metalce
Ahşap İşleri: Tua Mobilya
Cam İşleri: Adalı Cam
Mermer İşleri: Gültaş
Microtopping: SFS
Ofist Hakkında:
2004 yılında İç Mimar ve Tasarımcı, Yasemin Arpaç ve Sabahattin Emir tarafından kurulan Ofist, İstanbul gibi, üzerinde yeşertip yaşattığı tüm kültürlerin derin izlerini hala tüm meydan, sokak, bina ve insanlarında görebildiğimiz bir şehirde yaşamanın getirdiği zenginliğin ve aynı zamanda da sorumlulukların farkında olarak tasarım yapıyor.
Sorunun (ihtiyacın) tanımlanmasından, ürünün (mekanın) kullanım ömrünün sonuna kadar geçen zaman Ofist için bir süreci ifade eder ve bu süreç bir bütün olarak algılanmalıdır. Ofist bu sürecin, önemli bir parçası da olsa, sadece bir ‘parçası’ olduğunu düşünüyor.
İşini, profesyonelleşmenin getirdiği yabancılaşma tuzağına düşmeden yapmak için çabalayan Ofist, her projenin kendine özgü koşulları ve doğruları olduğuna inanıyor; yeri geldiğindekullanmak üzere önceden hazırlanmış çözüm kalıplarına başvurmuyor.
Projeleri içinde bulundukları zaman ve mekanlara ait çözümler üretmek amacıyla ele alan Ofist konut, showroom, mağaza, fuar standı, kafe, restoran, bar, sinema, otel, ofis, tekne iç mekanları ve ürün tasarımları gibi farklı sektörlerden projeler üzerinde çalışıyor.
2005 Interior Design Turkey yarışmasında, “Sosyal Aktivite Mekanları” ve “Alışveriş Mekanları” kategorilerinde iki ayrı projesi ile birincilik ve ikincilik ödülleri bulunan Ofist, Karaköy Loft projesi ile “Annual Residential Space Award” kategorisinde 2015 Modern Decoration International Media Award ödülünü aldı ve WIN Awards 2015’te “Residential Interiors” kategorisinde finalist oldu.
Ofist’in Y Evi projesi ise dünyanın en çok tıklanan mimarlık ve tasarım portali olan Archilovers’da 2015 yılı boyunca yayınlanan 50 bin proje içinde en sevilen projelerden biri seçilerek “Best on Archilovers 2015” ödülünü almaya hak kazandı.
Ofist’in son dönemde medyada en çok ilgi gören işlerinden biri olan ve Alman GQ dergisi tarafından “Rüya Ev” olarak nitelendirilen Karaköy Loft, farklı ülkelerin tasarım ve mimarlık yayınlarından 40’a yakın dergide ve 100’ün üzerinde portalde yer alarak tüm dünyada tasarım fenomeni haline geldi. Karaköy Loft, ayrıca Alman Gestalten yayınevi tarafından hazırlanan “Kitchen Living”, İsviçreli Braun Publishing’in yayınladığı “Concrete-Pure. Strong. Suprising”, İspanyol Loft Publications tarafından yayınlanan “Apartments, Lofts and Penthouses”, Artpower Culture Development Co., Ltd. Yayını “Loft Residences” ve BySpace International Press Publishing tarafından yayınlanan “International Interior Design&Decoration” kitaplarında da kendine yer buldu.
İlginizi Çekebilir
TürkSMD 16. Mimarlık Ödülleri Sahiplerini Buldu
Base 2024’te Genç Sanatçılardan ‘İyi Bak Dünyana’ Çağrısı
İstanbulSMD’nin, Depremden Etkilenen ve İhtiyaç Sahibi Başarılı Öğrencilere Yönelik Düzenlediği Staj Programı Tamamlandı