IGLO Architects, YC INOX Üretim ve Yönetim Binası projesiyle Architizer’da aldığı “Özel Mansiyon” ödülü ve Kasım ayında gerçekleşecek olan Dünya Mimarlık Festivali’nde finale kalma başarısının ardından The Plan Awards’ta da “Üretim Yapıları” kategorisinde shortlisted oldu.
Bugüne kadar farklı sektörlerdeki işverenleri için Türkiye’deki birçok şehirde ve yurt dışında mimari tasarım, proje ve uygulama alanlarında hizmet veren, mimarlık alanında işlevsel tasarımlar ve uygun maliyetli çözümler üreten Mimar Zafer Karoğlu ve Mimar Esen Akyar Karoğlu liderliğindeki IGLO Architects, Kocaeli Dilovası’nda Türkiye’ye yatırım yapan Tayvanlı paslanmaz çelik firması YC INOX için tasarladığı Üretim ve Yönetim Binası ile uluslararası ödüllerde üst üste başarılara imza atıyor. Architizer Awards’ta “Fabrika ve Depo Yapıları” kategorisinde aldığı “Özel Mansiyon Ödülü”ve Kasım ayında gerçekleşecek olan konuttan kültürel yapılara ve renovasyon projelerine kadar uzanan 33 farklı kategoride en iyi yeni tamamlanmış binaların, iç mimari tasarımların, peyzaj mimari işlerin ve geleceğin en ilham verici konsept projelerinin değerlendirildiği Dünya Mimarlık Festivali (WAF) Ödülleri’nde finale kalma başarısının ardından The Plan Awards‘ta “Üretim Yapıları” kategorisinde de kısa listeye kaldı.
Dünyanın farklı ülkelerinden mimari, iç mimari kentsel planlama projelerinin yarıştığı uluslararası ödül programı The Plan Awards her yıl yirmi farklı kategoride binin üzerinde başvuru alıyor ve yapı endüstrisini etkileyen temel konularla ilgili yeniliklere ve tartışmalara zemin oluyor.
IGLO Architects, The Plan Awards‘ta “Üretim Yapıları” kategorisinde kısa listeye kalan YC INOX Üretim ve Yönetim Binası’nın tasarım kurgusunda, kullanıcıların nitelikli ve prestijli bir ortamda verimli ve istekli çalışabilmesi, üretim ve yönetim bağlantılarının kolaylığı, enerji verimliği, sürdürülebilirlik, atık yönetimi ve proses akışının optimizasyonu gibi temel kriterleri sağlamayı hedeflemiş. Ayrıca yapının giriş açıları, mekansal ilişkileri, form ve renk seçimleri, doğa öğelerinin kullanımı gibi unsurlar verimli ve iyi ilişkilerin kurulmasına teşvik etmek amacıyla firmanın önemsediği Feng Shui kurallarına uygun olarak biçimlenmiş.
Yapının bir fabrika binası olmasının pek çok standardın ve proses gerekliliklerinin uygulanmasını şart koştuğunu ve hatta forma esneklik kazandırmanın dahi pek mümkün olamadığını dile getiren IGLO Architects kurucuları Mimar Zafer Karoğlu ve Mimar Esen Akyar, yönetim ve sosyal alanların mimarinin fark yaratabilecek fırsatları olarak kullanıldığını şu sözlerle aktarıyor: “Giriş bölümü Feng Shui ilkelerinde sert köşeleri kıracak ve yapıda mimari ilgiyi üzerine toplayacak şekilde yumuşak hatlar ile tasarlanarak su ögesinin içine yerleştirildi. Bodrum katı açığa çıkartmak adına oluşturulan köprü, su kaskatları ve amfitiyatro alanıyla sınırları çizilen bahçeyle çalışanlar için sosyal alanlar oluşturuldu.”
Yapının yüksek prestij algısı oluşturma talebi, misafirlerin üretim alanındaki hareketlilikten uzaklaştırılması prensibini oluşturmuş. Bunu sağlamak amacıyla misafir araçlarının park alanını örten giriş kanopisi kullanılmış. Gelen ziyaretçilerin adlarının yazıldığı elektronik karşılama bordu giriş kapısının üzerine yerleştirilerek uzun bir yürüme yolu ile binaya yönlendirilmiş. Bu esnada ziyaretçiler peyzaj, su ve mimari ögelerle her adımda oluşan sürpriz etkilere hazırlanmış. Yapı girişi ferah, heykelsi duruşuyla sanat koleksiyoneri olan firmanın eserlerini sergileyebilmesine olanak verebilecek şekilde tasarlanmış. Derin perspektifli manzarayı, bahçeyi ve su oyunlarını işaret eden galeri boşluğuna yerleştirilen kırmızı merdiven, heykelsi duruşuyla tüm katlarda kendini gösteriyor. YC INOX’un üreticisi olduğu paslanmaz çelik malzeme, iç ve dış mekanlarda kullanılarak detaylar zenginleştirilmiş.
Künye:
Proje Adı: YC INOX Üretim ve Yönetim Binası
Proje Yeri: Kocaeli/Dilovası
Proje Ofisi: IGLO Architects
Tasarım Ekibi: IGLO Architects
Arsa Alanı: 25.000 m²
Toplam İnşaat Alanı: 35.000 m²
İşveren: YC İNOX CO LTD
Konsept Tasarımı: : IGLO Architects
Mobilya Tasarım: : IGLO Architects
Uygulama Projesi: : IGLO Architects
Proje Başlangıç Yılı: 2019
Proje Bitiş Yılı: 2022
İlginizi Çekebilir
Mimar Ayşegül Güner “Mimarlığın Geleceği Sanal Gerçeklik Ortamlarına Doğru Evriliyor…”
S.O.S. İstanbul – Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması
Doğa Yapı Mimarlık: “Ege Bölgesi’nde de şehir planlamacılığında ciddi sorunlar var”