Tam ölçekli simülatörün (FMT) açılış töreni, Türkiye’nin ilk nükleer santralinin şantiyesindeki eğitim merkezinin yeni binasında gerçekleşti. Törene, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. (Akkuyu NGS projesini yürüten Rosatom Devlet Şirketi’nin bir şirketi), T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tedarik, kurulumdan sorumlu Rusatom Service JSC temsilcileri katıldı. ve PMT’nin devreye alınmasının yanı sıra, simülatör üzerinde uygulamalı eğitim alacak olan Akkuyu NGS mühendislerinden oluşan birinci grup katılımcıları da yer alacak.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Birinci Genel Müdür Yardımcısı – İnşaatı devam eden nükleer santralin Müdürü Sergei Butskikh, konuşmanın ardından T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcisine tam ölçekli simülatörün ticari işletmeye alınmasına ilişkin sertifikayı takdim etti. Törene katılanlar sembolik kırmızı kurdeleyi kesti.
Törende katılımcılarla konuşan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Birinci Genel Müdür Yardımcısı – inşaat halindeki nükleer santralin müdürü Sergei Butskikh şunları kaydetti: “Bir nükleer santralin güvenli ve istikrarlı bir şekilde işletilmesinin önemli bir koşulu, işletme personeli, onların beceri ve yeterlilikler. Tam ölçekli bir simülatörün gerçeğe mümkün olduğu kadar yakın koşullarda devreye alınması sayesinde operatörlerimiz, bir nükleer tesisin işletilmesine ilişkin olası tüm senaryoları çözecek. AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, tüm devreye alma çalışmalarının tamamlanmasının ardından 29 Ekim’de tam ölçekli simülatörün ticari işletmeye alınmasına yönelik bir emir imzaladı ve bu tarihten itibaren PMT resmi olarak tamamen çalışmaya hazır hale geldi. “
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Altyapı Geliştirme Dairesi Başkanı Salih Sarı, PMT’nin geliştirilmesinde, kurulumunda ve devreye alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek şunları ekledi: Kapsamlı mesleki bilgi ve yüksek niteliklere sahip olan NPP çalışanlarının aynı zamanda güvenlik kültürü ve kalite ilkelerine de sıkı sıkıya uymaları gerekmektedir. Tam ölçekli simülatör, Akkuyu NGS personelinin becerilerini geliştirmek amacıyla onlarca yıl boyunca kullanılacak, santral operatörleri ve mühendislerin yetkinliklerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak. Binlerce Türk mühendis burada yetişecek ” dedi.
PMT, Akkuyu NGS güç kaynağı ve reaktör kontrol sistemlerinin dijital ikizi olan bir yazılım ve donanım kompleksini içeriyor. Ekipman, bir nükleer santralin tüm çalışma modlarının gerçek zamanlı simülasyonunu sağlayan karmaşık bir matematiksel model kullanıyor. Tüm göstergeler ve kontrol panelleri Akkuyu NGS güç ünitesi kontrol paneli ekipmanlarıyla aynıdır. Monitör ve göstergelerde görüntülenen bilgiler, gerçek bir nükleer santral ünitesindekine benzer form ve değerlerde operatöre sunulur.
Tam ölçekli bir simülatör, güç ünitesinin tüm çalışma senaryolarını çözmenize ve işletme personelinin becerilerini geliştirmenize olanak tanır. PMT eğitimini tamamlayan çalışanların, Akkuyu NGS’de çalışmaya başlamadan önce sertifikasyon sınavlarını geçmeleri ve düzenleyici kurum olan Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan (NDK) lisans almaları gerekecek.
İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Büyükşehir’den 160 Milyon TL’lik GES Projesi
Türkiye’nin İlk Deniz Üretim Tesisi
Enerji Projeleri ÇED Sonuçları – Ekim 2024