Rusya’da, Akkuyu NGS 4. Güç Ünitesi için acil durum aktif bölge soğutma sistemi (ADSS) hidrolik tank üretimine başlandı.
ADSS tankları, güvenlik sisteminin en önemli unsurlarından biridir. Personel müdahalesi ve harici güç temin kaynakları kullanılmadan çalışan NGS ek koruma mekanizmalarına aittir. Yapı, her biri 75 tonluk dört tanktan oluşuyor. Tanklar karbon çeliğinden yapılmıştır ve çapı 3 metrenin üzerinde olan üç omuz halkası içerir. İşletim esnasında her tankta 60 metreküp sulu borik asit çözeltisi bulunmaktadır. Soğutma sistemi, acil bir durumda ortaya çıktığında artık ısının reaktörden güvenli bir şekilde çıkarılmasını sağlar.
Genel Müdür Birinci Yardımcısı – Akkuyu NGS Yapı İşleri Direktörü Sergei Butckikh, ADSS hidrolik tanklarının üretimine başlanması hakkında şunları söyledi: “Akkuyu NGS için ekipman üretimi, AKKUYU NÜKLEER çalışanları ve Rus meslektaşlarının koordineli çalışması da dahil olmak üzere, proje dokümantasyonu ve inşaat programına uygun olarak ilerliyor. İmalattan sonra soğutma tankları, ekipmanın son kontrolünün önemli aşamalarından biri olan hidrolik teste tabi tutulacaktır. Tanklar daha sonra dördüncü güç ünitesinin reaktör binasına yerleştirilmek üzere Türkiye’deki sahaya iletilecektir.”
Türkiye’deki ilk NGS’nin inşasında, Rusya’nın bu tür reaktörlerle çalışma ile ilgili uzun yıllara dayanan deneyimi temelinde, en modern ve en güvenli VVER-1200 teknolojisi kullanılmaktadır. Rusya ve Belarus’ta Akkuyu NGS için 5 referans güç ünitesi çalışmaktadır. Bu teknolojiyi kullanan 34 reaktör ise 11 ülkede yapım aşamasındadır.
Bilgi için: Akkuyu NGS – Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk nükleer güç santralidir. Akkuyu NGS projesi, 3+ nesil VVER tipi Rus reaktörleriyle donatılan dört güç ünitesinden oluşmaktadır. NGS güç ünitelerinin her biri 1200 MW kapasiteye sahiptir. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, projenin %100’üne sahiptir ve Hükümetler Arası Anlaşma temelinde hem tek bir yatırımcıya hem de birkaç şirkete %49’a kadar hisse satabilir.
Akkuyu NGS inşaatı, dünyada “Build-Own-Operate (Yap-Sahip Ol-İşlet) modeli ile gerçekleştirilen ilk nükleer endüstri projesidir.
Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki hükümetler arası anlaşmanın koşullarına göre, NGS’nin ilk güç ünitesinin işletmeye alınması, ünitenin inşası için tüm izinlerin alınmasını müteakip 7 yıl içinde gerçekleşmelidir. 2018’de 1.Güç Ünitesi’ni inşa etmek için lisans alınması dikkate alındığında, bu süre 2025 anlamına gelmektedir. Bununla birlikte proje katılımcıları, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 yılı yüzüncü yıldönümünde kilit olay olan Akkuyu NGS sahasına taze nükleer yakıtın tesliminin sağlanmasını gerçekleştirmek için her türlü çabayı gösteriyor.
İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Büyükşehir’den GES Yatırımı
Fas’ın Rabat ile Fes Şehirleri Arasında Yeni Bir Yüksek Hızlı Tren Hattı Yapılacak
Kazakistan Cumhuriyeti Heyeti Akkuyu NGS İnşaat Bölgesini Ziyaret Etti