Rusya, Akkuyu NGS’nin 2. Ünitesi için basınç kompansatörü üretimini tamamladı. Ünite, reaktör salonunun ana ekipmanının unsurlarından biridir.
Basınç kompansatörü, reaktörün birincil devresinde çeşitli çalışma koşulları altında basınç oluşturmak ve basıncı korumak için tasarlanmıştır ve aynı zamanda açık reaktöre dökülme sistemlerinde de yer alır – reaktöre bağlı güvenlik sistemlerinin ve tasarım işletim sistemlerinin kurulu borularını yıkar. Ürün, 165 mm et kalınlığına, 180 tondan fazla ağırlığa ve 79 m3 iç hacme sahip kalın duvarlı paslanmaz çelik bir kaptır.
Kompansatör gövdesi 4 silindirik kabuk ve 2 eliptik tabandan oluşur. Ürün parçalarına önceden korozyon önleyici bir kaplama işlevi gören bir metal kaplama tabakası uygulanır. Üretim sürecinde, yapının alt ve üst yarıları ayrı ayrı monte edilir, ardından kabuklar ve bölmeler birbirine kaynak ile birleştirilir. Ürün daha sonra 650 santigrat dereceye kadar bir sıcaklıkta 10 saat boyunca ısıl işleme tabi tutulur.
“Rus meslektaşlarımızla aktif ve verimli bir şekilde iletişim kurmaya devam ediyoruz. Basınç kompansatörünün kısa süre içinde NGS şantiyesine teslim edilmesini bekliyoruz. Daha sonra Ünite 2’deki bir sonraki önemli aşamaya geçeceğiz – cihazın Open Top teknolojisi kullanılarak reaktör binasının açık üst kısmından tasarım konumuna yerleştirilmesi” dedi.
Yapı, Türkiye’ye yaklaşık 3.000 km uzunluğundaki deniz yoluyla ulaştırılacak. Basınç kompansatörünün montajının önümüzdeki sonbaharda yapılması planlanmaktadır.
Bilgi için:
Akkuyu NGS – Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk nükleer güç santralidir. Akkuyu NGS projesi, 3+ nesil VVER tipi Rus reaktörleriyle donatılan dört güç ünitesinden oluşmaktadır. NGS güç ünitelerinin her biri 1200 MW kapasiteye sahiptir. Rus devlet kuruluşu Rosatom, projenin %100’üne sahiptir ve Hükümetler Arası Anlaşmaya uygun olarak hem tek bir yatırımcıya hem de birkaç şirkete %49’a kadar hisse satabilir.
Akkuyu NGS inşaatı, dünyada “Build-Own-Operate (Yap-Sahip Ol-İşlet) modeli ile gerçekleştirilen ilk nükleer endüstri projesidir.
Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki hükümetler arası anlaşmanın koşullarına göre, NGS’nin ilk güç ünitesinin işletmeye alınması, ünitenin inşası için tüm izinlerin alınmasını müteakip 7 yıl içinde gerçekleşmelidir. 2018’de Güç Ünitesi No: 1’i inşa etmek için lisans alınması dikkate alındığında, bu süre 2025 anlamına gelmektedir. Bununla birlikte proje katılımcıları, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yıldönümü olan 2023 yılında 1. Güç Ünitesinin başlatma-ayarlama işlerine hazır hale gelmesini sağlanmak için her türlü çabayı göstermektedir.
İlginizi Çekebilir
Karayolları Enerjisini GES’ten Alacak
Mogan Enerji’den Hibrit GES Projesi
Hırvatistan’da Gaz Altyapısı Anlaşması İmzaladı