Dünyanın kaynakları hızla tükenirken, yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlar da hız kazandı. Bu yatırımların başını güneş enerjisi çekerken, KİM Market’te GES yatırımı yapanlar arasındaki yerini aldı. 5 milyon dolara yakın yatırımla 9.000.000 kwh elektrik üretmeyi planlayan şirket, sağlanacak maddi faydayı daha uygun fiyatlar olarak raflarına yansıtmayı planlıyor.
İnsanlığın doğa üzerindeki yıllık talebinin, dünyanın bir yılda sağlayabileceği kapasiteyi aştığı gün olarak tanımlanan “Dünya Limit Aşımı Günü”, 1997’de Eylül ayına denk geldi, 2002’de ise 2 Ağustos ile bugüne kadarki en erken tarihini gördü. Dünyanın sınırlı kaynakları hızla tükenirken, herkes yüzünü yenilenebilir enerji kaynaklarına döndürdü. Bunlar arasında güneş enerjisi ilk sırada gelirken, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin güneş gücü kamu öngörüsünün üstünde büyüdü. 2022’de Türkiye’deki elektrik üretim santrallerinin birincil kaynaklara dayalı toplam kurulu gücü 4 GW’a yakın net artış gösterirken, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. verilerine göre, bu artışta en büyük payı 1.609,8 MW ile güneş enerjisi yatırımları alarak kamu yatırım planlarındaki tahminleri aştı.
Eylül 2021’de halka açılan ve borsada işlem görmeye başlayan KİM Market, Güneş Enerji Santralı (GES) projesiyle üretim, tedarik ve satış süreçlerini daha sürdürülebilir hale getirmek için yatırım yapma kararı aldı. KİM Market Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Ersan, “Enerji ihtiyacımızı karşılamak ve enerji maliyetlerimizi azaltmak amacıyla, Manisa’nın Demirci ilçesinde 5.000 kWe Güneş Enerjisi Santralı (GES) kurmak üzere yaptığımız başvuru kabul edildi. KİM Market olarak, daha temiz ve sürdürülebilir bir dünya için yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih ediyoruz” diye konuştu.
5 milyon dolar yatırımla 9.000.000 kwh elektrik üretim hedefi
Yatırımın maliyetini 4.920.000 USD olarak öngören KİM Market, GES’in finansmanı için %70 oranında uzun vadeli kredi kullanırken, %30’u için de öz kaynaklarından yararlanacak. Temmuz ayına kadar faaliyete geçmesi planlanan GES aracılığıyla üretilecek elektrik, enterkonnekte sistem üzerinden şebekeye verilecek. Tüm iş ve işlemler, 12.05.2019 tarih ve 30772 sayılı Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında mahsuplaşma yöntemiyle yürütülecek. GES faaliyete geçtiğinde ortalama 9.000.000 kwh elektrik enerjisi üretmesi, 2022 tüketim verilerine göre yapılan hesap uyarınca, tüm şubelerin toplam elektrik tüketiminin %45’ini karşılaması bekleniyor.
Projenin altyapı çalışmaları başladı
GES yatırımı için 36 ay vadeli toplam 65 milyon TL kredi kullandıklarını söyleyen Ercan Ersan, projenin altyapı çalışmalarının başladığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Uygun fiyat, müşteri odaklı dürüst esnaflık felsefesiyle yola çıkan KİM Market olarak, doğamızı seviyoruz ve yenilenebilir enerjiyi kullanıyoruz. Enerji ihtiyacımızı çevre dostu yenilebilir enerji kaynaklarıyla karşılayarak sağlayacağımız maddi faydayı, 75 bin metrekareden fazla alana sahip şubelerimizde daha uygun fiyatlar olarak raflarımıza yansıtacağız. GES yatırımına başlangıç olarak bakıyor, sürdürebilirlik konusunda daha birçok adım atacağımızı kamuoyuna şimdiden müjdeliyoruz.”
İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Büyükşehir’den 160 Milyon TL’lik GES Projesi
Türkiye’nin İlk Deniz Üretim Tesisi
Enerji Projeleri ÇED Sonuçları – Ekim 2024