Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’ne katıldı.
Açılış töreninde yaptığı konuşmada, sektör toplantılarında konu güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları olunca ayrı bir heyecan ve motivasyon oluştuğunu vurgulayan Yılmaz, geçtiğimiz hafta Kurul tarafından kabul edilen elektrik depolama düzenlemesinin bu alanda çığır açacak nitelikte olduğunu kaydetti.
“Enerji depolama teknolojilerinin yalnızca güneş santrali ekipman üreticileri için değil, batarya teknolojisi geliştiricileri ve üreticileri için de yeni bir heyecan, iş alanı ve istihdam olanağı sağlayacağına inanıyorum” diyen EPDK Başkanı, düzenlemeyle enerji yatırımı yapmanın daha kolay hale geldiğini, her depolama tesisi kuranın da enerji yatırımcısı olma ayrıcalığını yaşayacağını belirtti.
Türkiye’de yatırımların devam ettiğine, iyi günde de kötü günde de EPDK’nin sektörün yanında olduğuna dikkat çeken ve enerjinin geleceği ile ilgili depolamaya yönelik mevzuat hakkında bilgi veren Başkan Yılmaz, şunları söyledi: “Yatırım ortamını görüyoruz, bu büyük bir fırsat. Yerli ve yabancı birçok yatırım çekeceğini düşünüyoruz. Dünyada da iyi bir yer edineceğiz. Batarya yatırımını da Türkiye için büyük bir fırsat olarak görüyoruz. Bizim bataryamız sağlam, enerjimiz bitmez. Kurulda kabul edilen enerji depolama düzenlenmesi ile birlikte 20-25 milyar dolarlık bir yatırım bekliyoruz. Artık rüzgarımızın gücü ile ısınıyor, güneş enerjimiz ile serinliyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarımız Türkiye’nin gücüne güç katmaya devam edecek.” dedi.
Depolama tesisi kuran herkes enerji yatırımcısı olma ayrıcalığı kazanacak. Sadece rüzgar türbini ve güneş paneli üretiminde değil batarya teknolojilerinde de çok hızlı bir gelişim süreci yaşanacak. Düzenlemenin hayata geçmesiyle 20-25 milyar dolarlık bir yatırım planlanıyor.
Depolama tesisi kurmayı taahhüt eden yatırımcılar kuracakları depolama kapasitesi kadar rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurmak için Türkiye Elektrik İletim A.Ş. tarafından herhangi bir yarışma yapılmaksızın EPDK’ya önlisans başvurusunda bulunabilecek. Bu projeler için herhangi bir ölçüm zorunluluğu da istenmeyecek.
Kısmen veya tamamen işletmede bulunan üretim tesislerinden elektrik depolama tesisi kurmayı taahhüt eden lisans sahibi tüzel kişilere, kurmayı taahhüt ettikleri depolama tesisinin kurulu gücüne kadar rüzgar ve güneşe dayalı kapasite artışı imkanı getirildi.
Bu kapasite artışı lisans sahiplerinin lisanslarında belirlenen sahaların dışına çıkılmaması, işletme anında sisteme verilen gücün lisanslarında belirtilen kurulu gücü aşmaması ve TEİAŞ veya dağıtım şirketleri tarafından uygun bağlantı görüşü sağlanması şartıyla yapılabilecek. Bu kapsamda yapılan kapasite artışları yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması teşvikinden de yararlanabilecek.
Depolamalı elektrik üretim tesisleri bünyesindeki elektrik depolama ünitelerinden gerekli şartları sağlayanlar dengeleme güç piyasasına ve yan hizmetlere katılabilecek. Depolama tesisleri kapsamında yapılacak üretim başvurularında rüzgar için asgari kurulu güç 20 megavat, güneş için 10 megavat olacak. Üst limit 250 megavatı aşmayacak.
Kurulacak depolama tesisleriyle kesintili şekilde üretim yapan yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye verdikleri enerjinin depolanarak daha düzenli hale gelmesi sağlanırken, şebeke işletimi ve esnekliğine de katkı sunulacak.
Taahhüt edilen elektrik depolama tesisinin kapasitesi en az o tesisin kurulu gücünü 1 saat boyunca sistemde tutabilecek kadar olacak. Örneğin, 100 mw kurulu güçle kurulacak depolama tesisinin kapasitesi en az 100 megavatsaat olacak.
Rüzgar ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisinin kurulu gücünün, kurulması taahhüt edilen elektrik depolama ünitesi kurulu gücüne oranı azami 1 olacak. Örneğin, 100 megavat gücünde kurulacak olan depolamayla eb fazla 100 megavat rüzgar veya güneş enerjisi tesisi kurulabilecek.
Depolamalı rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretim tesislerinin dengeleme piyasasında ve yan hizmet piyasasında faaliyet gösterebilmeleri için üretim tesisiyle depolama tesisinin ayrı ayrı ölçüm ve kontrol edilebilmesine imkan sağlayacak şekilde bağlantı yapılabilecek. Ayrıca, aylık mahsuplaşma yapılan tüm lisanssız üretim tesislerinde de elektrik depolama tesisi kurulabilecek.
19 Kasım 2022 CUMARTESİ | Resmî Gazete | Sayı : 32018 |
YÖNETMELİK
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan:
ELEKTRİK PİYASASINDA DEPOLAMA FAALİYETLERİ YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 9/5/2021 tarihli ve 31479 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“a) Elektrik depolama tesisi: Elektrik enerjisini başka bir enerji türüne çevirerek depolayabilen ve depolanan enerjiyi kullanılmak üzere tekrar elektrik enerjisine çevirerek sisteme verebilen tesisi,”
“l) Depolamalı elektrik üretim tesisi: Kanunun 7 nci maddesinin onuncu ve on birinci fıkraları kapsamında kurulan üretim tesisini”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasında yer alan “bütünleşik elektrik depolama ünitesi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, depolamalı elektrik üretim tesisi bünyesindeki elektrik depolama ünitesi” ibaresi eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“ç) Şebeke işletmecileri tarafından kurulan elektrik depolama tesisi,”
“(3) 12/5/2019 tarihli ve 30772 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği çerçevesinde çağrı mektubu alan ve ihtiyaç fazlası enerji için aylık mahsuplaşma yapılan lisanssız elektrik üretim tesislerinde elektrik depolama tesisi kurulabilir. Ancak, bu kapsamda kurulacak elektrik depolama tesislerinin Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 37 nci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan şartları sağlaması zorunludur.”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci, üçüncü, dördüncü, beşinci, yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci ve altıncı fıkraları yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(1) Üretim lisansı sahibi tüzel kişiler, lisanslı bir üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama ünitesi kurabilir.”
“(3) Depolamalı elektrik üretim tesisi bünyesinde kurulan elektrik depolama ünitesi ile üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama ünitesine şebekeden çekilip tekrar şebekeye verilen enerji, ilgili üretim tesisinin ürettiği enerji için verilen herhangi bir teşvik veya alım garantisi kapsamına girmez.
(4) Depolamalı elektrik üretim tesisi bünyesinde kurulan elektrik depolama ünitesi ile üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama ünitesindeki kayıp enerji, ilgili üretim tesisinin ürettiği enerji için verilen herhangi bir teşvik veya alım garantisi kapsamına girmez. Bu kapsamdaki kayıp enerji için herhangi bir bedel ödenmez.
(5) Depolamalı elektrik üretim tesisi bünyesinde kurulan elektrik depolama ünitesi ile üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama ünitesi, ayrı bir uzlaştırmaya esas veriş çekiş birimi olarak kaydedilir.”
“(7) Depolamalı elektrik üretim tesisleri ile bütünleşik elektrik depolama ünitesinin yer aldığı üretim tesislerinin uzlaştırma dönemi bazında sisteme vereceği enerji miktarı, üretim tesisinin lisansına dercedilen elektriksel kurulu gücü ile yapabileceği üretim miktarını geçemez.”
“(8) Depolamalı elektrik üretim tesisi bünyesindeki elektrik depolama ünitesi ile üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama ünitesinin bağlantısı EK-1’de verilen bağlantı şekline göre yapılır.
(9) Depolamalı elektrik üretim tesislerinde üretilen elektrik enerjisinin, iletim veya dağıtım sistemine elektrik depolama ünitesi üzerinden verilmesi zorunludur. Depolamalı elektrik üretim tesislerinin sekizinci fıkrada tanımlanan bağlantı şekline göre tesis edilmesi halinde sisteme verilen enerji, elektrik depolama ünitesi üzerinden sisteme verilmiş olarak kabul edilir. Bağlantı konfigürasyonlarına, ölçüm ve işletmede olma durumunun izlenmesine ilişkin bu fıkra hükmünün uygulanmasını sağlayacak şekilde ilgili şebeke işletmecisi tarafından gerekli tüm tedbirlerin alınması zorunludur.
(10) Bu madde kapsamında kurulan elektrik depolama ünitelerinden; ilgili mevzuat uyarınca gerekli şartları sağlayanlar yan hizmetlere, dengeleme birimi niteliğini haiz olanlar dengeleme güç piyasasına katılabilir.
(11) Depolamalı elektrik üretim tesisi bünyesinde kurulan elektrik depolama ünitesi için özel düzenlemeler saklı kalmak koşuluyla, bu madde kapsamındaki hükümler uygulanır.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin başlığı “Şebeke işletmecileri tarafından kurulan elektrik depolama tesisleri” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğe ekte yer alan EK-1 eklenmiştir.
MADDE 8- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 9- Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.
İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Büyükşehir’den 160 Milyon TL’lik GES Projesi
Türkiye’nin İlk Deniz Üretim Tesisi
Enerji Projeleri ÇED Sonuçları – Ekim 2024