Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 4’üncü Ünitesi’nin inşaat sahasında reaktör binasının temel döşemesinin betonlanma işlemi tamamlandı. Bu önemli inşaat aşamasının tamamlanması, “kor tutucunun” yer alacağı reaktör şaft duvarlarının inşasına olanak sağlayacak.
Akkuyu NGS’nı̇n 4’üncü Ünı̇tesı̇nde Reaktör Bı̇nasının Temel Döşemesı̇nı̇n Betonlanması Tamamlandı
Nükleer santral ünitelerinin temelleri için yüksek kalitede özel bir beton karışımı kullanılıyor. Beton, doğrudan Akkuyu NGS inşaat sahasından çıkarılan kırma taş ve kum gibi doğal taş malzemelerden oluşuyor. Beton karışım parametreleri, tüm işlemler sırasında kontrol ediliyor. Betonun, sıcaklık ve yoğunluk gibi özellikleri denetleniyor. Her beton karışımı Akkuyu NGS şantiyesindeki laboratuvarlarda yapılan bir dizi kontrol işleminden geçiyor.
Döşemenin maksimum mukavemetini sağlamak için reaktör binasının temeline 3500 ton armatür ve 17,5 bin metreküp beton karışımı döküldü. Karşılaştırmak gerekirse, bu miktardaki beton, 1 metre yüksekliğinde 10 futbol sahasının zeminini oluşturmak için yeterli.
Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdürü Anastasia Zoteeva konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Temel döşemenin betonlanmasının tamamlanması, tesisimizin 4’üncü Güç Ünitesi’nde gerçekleşen yılın en önemli olaylarından biridir. İyi koordine edilmiş kesintisiz çalışmaları için inşaatçılara özel olarak teşekkür etmek isterim. Akkuyu NGS’nin inşası sırasında tüm teknolojik çözümlerin küresel nükleer toplumun modern gerekliliklerine, UAEA güvenlik standartlarına ve Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası ve ulusal gerekliliklerine uygun olarak hayata geçirildiğini belirtmek isterim.” dedi.
Beton üzerinde yapılan başarılı laboratuvar testlerinin ardından inşaatçılar 4’üncü Ünite’nin inşaatının bir sonraki aşaması olan reaktör binasının dış ve iç duvarlarının inşasına başladılar.
Akkuyu NGS’de Elektrik Şalt Tesisinin Montajına Başlandı
Akkuyu NGS’de 400 kV gerilime sahip entegre gaz yalıtımlı şalt tesisinin (KRUE-400) montajına başlandı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) elektrik ekipmanı sisteminin bir parçası olan bu yüksek teknoloji ürünü tesisat, elektriğin şebekeye iletilmesi için tasarlandı.
Baralar, devre kesiciler, topraklama ayırıcılar, akım trafoları ve gaz yalıtımlı baralar gibi elektriğin iletimi için gerekli yardımcı bileşenleri ve bağlantı bileşenlerini bir arada bulunduran çok fonksiyonlu bir ekipman olan şalt tesisi, entegre dağıtıcının boyutlarını önemli ölçüde azaltmasının yanı sıra işletme konforunu ve güvenirliğini de artırıyor.
Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergei Butckikh, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Entegre şalt tesisinin montajına başlanması, Akkuyu NGS projesi için önemli bir olaydır. Nükleer santralin dört güç ünitesini aynı anda inşa ederken bir yandan da elektrik temin sürecinde yer alacak ekipmanların kurulumunu yapıyoruz. Entegre şalt tesisinin gaz yalıtımlı olduğunu belirtmekte fayda var. Bu ekipman yüksek yangın güvenliği düzeyine de sahiptir çünkü gaz yalıtımı olası bir yangın durumunda alevlerin yayılmasını engellemektedir. Tesisin montajı tamamlandıktan sonra Akkuyu NGS elektroteknik sisteminin başlatma ve ayarlama işlerine başlayacağız. Bu etap, bizi birinci güç ünitesindeki başlatma ve ayarlama çalışmalarına bir adım daha yakınlaştıracak.” dedi.
Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu NGS, tam kapasitesine ulaştıktan sonra Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %10’unu tek başına karşılayacak.
İlginizi Çekebilir
Özyaşar Tel ve Galvanizleme Sanayi’den GES Yatırımı
Kahramanmaraş Büyükşehir’den 160 Milyon TL’lik GES Projesi
Türkiye’nin İlk Deniz Üretim Tesisi