Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1’inci Güç Ünitesi’nde temel inşaat aşamalarından biri olan ve reaktör binasının sızdırmazlığını sağlayan iç koruma kabuğunun (İKK) kubbesine beton dökme işlemi tamamlandı.
İç koruma kabuğu kubbesinin azami düzeyde dayanıklı olması için 422 ton donatı kullanıldı ve 3200 m3’ten fazla beton döküldü. Beton, bileşimin yüksek su tutma kapasitesini, güvenilirliğini, dayanıklılığını ve homojenliğini koruyarak kendiliğinden sızdırmaz hale gelmesine ve yapının alanını kendi ağırlığıyla tamamen doldurmasına imkân sunan yüksek akışkanlığa sahip. Beton dökme işleminin tamamlanmasıyla iç koruma kabuğunun kubbesinin üst noktası 61.7 metre yüksekliğe ulaştı ve duvar kalınlığı 1.2 metreye ulaştı.
Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva çalışmaların tamamlanmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Akkuyu NGS inşaat sahasında bir dizi kilit aşama devam ediyor. Gösterdikleri azami fedakarlıkları ve yüksek profesyonellikleri için her bir çalışana teşekkür ederim. Sıkı ekip çalışması, dört güç ünitesinin tamamının aynı anda inşa edilmesini mümkün kılıyor. 1’inci Güç Ünitesi için ilk parti nükleer yakıtın teslimatından sonra nükleer güç santralinin güvenlik sisteminin en önemli unsurlarından biri olan iç koruma kabuğuna beton dökme işlemini tamamladık. İleride 1’inci Güç Ünitesi’nin inşaatı tamamlanmadan dış koruma kabuğu montajı ile kabul işlemlerini gerçekleştirmemiz gerekecek.”
Akkuyu NGS’de beton dökme çalışmaları sırasında yüksek kaliteli özel beton karışımı kullanılıyor. Karışımın sıcaklık, oturma ve yoğunluk gibi özellikleri sürekli kontrol ediliyor. Betonun her bir partisi, fabrikada ve doğrudan Akkuyu NGS inşaat sahasında yapılan denetimler de dahil olmak üzere bir dizi laboratuvar testine tabi tutuluyor.
Yakın gelecekte 1’inci Güç Ünitesi’nde koruma kabuğunun ön gerdirme sisteminin halatlarının monte edilmesi öngörülüyor. Koruma kabuğunun ön gerdirme sistemi, reaktör binasının sızdırmazlığını sağlamakta olup güç ünitelerini 9 büyüklüğüne kadar deprem ile tsunami, kasırga ve onların birleşimi gibi her türlü aşırı dış etkilerden koruyor.
İlginizi Çekebilir
Yenilenebilir Enerjide Hedef : Her Yıl 5 Bin Megavat
Enerji Projeleri ÇED Sonuçları – Ağustos 2024
Çekya Nükleer Santral Projeleri