Gayrimenkul sektörü, yatırımcılar için uzun yıllardır kazançlı ve güvenli liman işlevi görürken, İngiltere’de emlak yatırımı yapacakların rotası değişiyor. JLL’nin yaptığı araştırmaya göre, bir dönem yatırımcıların ilk tercihi olan Londra 2023-2027 yatırım değer artış beklentisi listesinde ilk beşe giremeyerek yerini birinci sıraya yerleşen Manchester’a bıraktı.
Tüm dünyada pandemi ile birlikte fiyat noktasında yukarı yönlü değişim göstermeye başlayan gayrimenkul sektörü şimdi de gözde lokasyonların değişimine sahne oluyor. İngiltere’deki gayrimenkul yatırımcıları artık Londra’dan çok Manchester’a rağbet ediyor. Öyle ki JLL’nin yaptığı araştırmaya göre Londra, 2023-2027 yatırım değer artış beklentisi listesinde ilk beşe dahi giremeyerek yerini birinci sıraya yerleşen Manchester’a bırakıyor. Türkiye menşeli uluslararası emlak yatırımı yönetimi şirketi Rotas Investment Yönetici Direktörü Arda Ulaşan ise konuya dair değerlendirmede bulunarak değişen gayrimenkul yatırım trendlerini doğru okuyanların bu süreçten kazançlı çıkacağını vurguluyor.
“Yatırımların düşük seviyedeki geri dönüş oranı Londra’yı tahtından etti”
İngiltere’deki gayrimenkul sektöründe yaşanan değişimleri değerlendiren Rotas Investment Yönetici Direktörü Arda Ulaşan, “Sektörü takip edenlerin çok iyi bildiği üzere gayrimenkul yatırımı denince dünya üzerinde akla ilk gelen şehirlerden biri Londra’ydı. Fakat bu durum tersine dönmeye başladı. Yaşanan değişimin sebeplerinden en önemlisi, Londra’nın yüksek emlak fiyatlarına ve bununla birlikte düşük yatırım geri dönüş oranlarına sahip olması. Londra’da kira getiri oranları %4,5 iken, Manchester’da bu oran %7 seviyelerine ulaşıyor. Bu nedenle yatırımcılar rotasını bu şehre çeviriyor” dedi.
Büyük markalar için yeni hedef: Manchester
Arda Ulaşan, “Manchester 2023-2027 yatırım değer artış beklentisi listesinde %19,3 ile birinci sırada yer alırken, bu kez Londra ilk 5’e giremedi. Bu durum yaşanan değişimin en somut göstergesi. Bu durum sadece yatırımcıların değil, markaların da yönünü Manchester’a çevirmesine kapı araladı. Bölgede yükselen yaşam maliyetleri, ulusal ve uluslararası şirketlerin genel merkezlerini Londra’dan Manchester’a taşımasına yol açtı. Bu şirketlere örnek olarak HSBC, Deloitte, Ernst&Young, BBC ve Amazon.com verilebilir. Bunun en önemli sebebi ise çalışanların daha yaşanabilir bir lokasyonda ikamet etmek istemesi. Örneğin, bugün Londra’da 1+1 bir daireye sahip olmak için 600 bin poundu gözden çıkarmak gerekiyor. Ancak Manchester’da aynı tip bir daireyi 200 bin pounda sahip olmak mümkün. Uygun fiyatlar ve yüksek kira getirisi yatırımcıları Manchester’a çekiyor” şeklinde konuştu.
“Manchester, Türkiye’deki yatırımcıların da radarına girdi”
Türk vatandaşlarının da İngiltere’ye ilgisinin yoğun olduğunu aktaran Rotas Investment Yönetici Direktörü Arda Ulaşan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Londra, Türkiye’deki yatırımcıların her daim gözdesi olmuş bir şehir. Son dönemde Londra’dan Manchester’a kayan ilgiyi Türk vatandaşları da yakından gözlemliyor. Yaşanan bu trend değişiminden kazançlı çıkmak ve bu geçiş dönemini kaçırmak istemeyen pek çok Türk yatırımcı kapımızı çalıyor. Biz de tecrübemiz ve yabancı ortaklarımızın bilgi birikiminden yararlanarak mümkün olan en iyi hizmeti sunuyoruz.”
İlginizi Çekebilir
Mimar Dr. Nihat Şen “Kentsel Dönüşüm Finansman Bankası Kurulmalı”
Türkiye’nin Kadınlar İçin En İyi İş Yerleri “Best Workplaces For Women™ 2024 Listesi” Açıklandı
TOGG Benzeri Girişim Grubu ve Vergi Avantajıyla Entegre Paslanmaz Çelik Üretim Tesisi Kurulabilir